Petračić: Mi smo legalisti i tražimo da se u Gradu Karlovcu moraju pridržavati prostornog plana koji on propisuje

Oporba o kršenjima GUP-a, opasnom otpadu, kadroviranju

VIŠE IZ RUBRIKE

  Inicijalna „mreža“ oporbenih aktera grada Karlovca, kako su naveli u pozivu, večeras je održala konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na nekoliko akutalnih gradskih tema. Uz Nezavisnu listu „Volim Karlovac“ i karlovački SDP, govorili su i predstavnici dviju nezavisnih inicijativa „Probudi Karlovac“ i „Za radnički Karlovac“. Davor Petračić je ukazao na pokušaje kršenja odredbi strateškog dokumenta grada Karlovca, GUP-a,  koji daje jasnu koncepciju gdje se što može raditi u Karlovcu. Tako je na početku upozorio da  cijela Gradska četvrt Turanj, uopće nije uključena u GUP, što znači da Grad Karlovac potpuno zanemaruje taj dio grada, a to istovremeno otvara mogućnost za brojne zlouporabe i loša rješenja.  Izdvojio je nekoliko problema, a na prvom mjestu Hotel Koranu i mini hidroelektranu. Prema GUP-u na tom prostoru može se izgraditi  samo turističko naselje s hotelima, motelima i kampovima, a ne može biti cafee bar, ni restoran. Također,  na tom prostoru ne može biti energetskih objekata. GUP se pokušao prekršiti i najavljenom gradnjom obilaznice Zvijezde kroz Arboretum i pored Šumarske i drvodjeljske  škole, od koje se zbog pritska javnosti odustalo. Ovih dana Škola  je dobila  i službeni dopis dogradonačelnika Mrzljaka u kojem stoji kako Grad odustaje od tog rješenja.  Još je naveo i  problem prostora na Jamadolu, gdje se za kišnog vremena poplavljuju određeni objekti. Prema GUP- u,  na tom prostoru  nije dozvoljena gradnja, ali u prostornom planu županije  koji je plan višeg reda, navodi se da je sav prostor  građevinsko područje, što je veliki nesklad u prostornim planovima. Petračić je stoga poručio.

  -Mi smo legalisti i tražimo da se u Gradu Karlovcu, ljudi koji su na tim pozicijama, moraju pridržavati prostornog plana, u bitnom onom dijelu koji on propisuje. To je namjena površina jer nam to omogućava ostvarivanje strateškog cilja, a to je na kraju-krajeva razvoj grada Karlovca.

  Nadovezujući se na Petračića, Žarko Latković iz Nezavisne inicijative „Probudi Karlovac“ se založio za izgradnju Hotela Korana što je važan objekt za turizam, ali i samo gospodarstvo. No, brine ga kako je dobivena građevinska dozvola za ovakav hotel kakav je prikazan na tablama koje su ostavljene ispred samog hotela. Tvrdi da je građevinska dozvola izdana po posebnom Zakonu za poticanje gradnje u kojem stoji da nema faznog građenja, a hotel bi se gradio u dvije faze. Stoga je uputio pitanje gradonačelniku da li je to replika ili novi hotel te da li je proveden arhitektonsko urbanistički natječaj. Po njegovim saznanjima natječaj nije proveden. Ono što ga posebno brine su i parkirališna mjesta jer hotel sa više od 100 ležajeva zahtjeva stotinjak mjesta. Ukazao je i na još jednu stvar, opasni otpad iz vojarne u Gornjem Mekušju. Taj otpad je deponiran, tvrdi  Latković, na privatnom zemljištu  jedne tvrtke na Turnju, a sama lokacija je udaljena 1,5 kilometar od vodocrpilišta Mekušje.  Zato je uputio još nekoliko pitanja gradonačelniku.

  -Da li je ovakvo zbrinjavanje uistinu ispravno, da li je siguran u to što govori, da li opet obmanjuje javnost kao što je sad već postala njegova praksa u ovih godinu dana mandata. Također ga pitam da li nam može dati dokaznice, jer svatko tko je „otpeljao“ opasni otpad, mora imati dokaznice o tom otpadu da ga je deponirao na odgovarajuće odlagalište, dakle da li može to dokazati ili ne može.

  Na pressci je bilo riječi i o još jednoj aktualnoj temi, stranačkom kadroviranju i zapošljavanju te natječajima za izbor gradskih pročelnika i direktora gradskih tvrtki. Predsjednik karlovačkog SDP-a Dario Janković je istaknuo.

  -Ono što je najtragičnije su nazovi transparentni natječaji, a i sam je gradonačlenik obećavao na početku svog mandata da će on uvesti nenšto novo i da će birati ljude koji su kvalitetni. A direktori, ovo je sada „druga postava“, to je kao u hokeju, ajde pet van – pet unutra koja je najuži stranački leadership HDZ-a. Tu transparentnosti nema nikakve, jedino što je tu prisutno je teško farizejstvo gradonačelnika jer kleti se u transparentnost, a raditi na ovakav farsičan način, kako on radi sada; to nema veze s ničim, osim s teškim licemjerjem.

  Dimitrije Birač iz Inicijative „Za radnički Karlovac“ uputio je poziv Karlovčanima.

  -Pozvao bih Karlovčanke i Karlovčane da kažu da je više dosta i da se pridruže nama na ovom putu za promjenu za više demokracije, za više transparentnosti i za jedan bolji Karlovac koji će imati istinski razvoj.

  Inače, cijela ova inicijativa zajedničkog nastupa oporbe trebala bi se promatrati kao pokretanje demokratskih procesa. Javnost treba sudjelovati u svim bitnim odlukama, ali počesto je transparentna upitnost, poručio je Birač.