Grad Karlovac će i u budućnosti sufinancirati intenzivnu poljoprivredu

OPG Slonka i Kapa uz ratarstvo i voćarstvo svoje proizvode prodaju i na eBay-u

VIŠE IZ RUBRIKE

    Grad Karlovac uvijek će poticajima podupirati razvoj poljoprivrede, pogotovo obitelji koje su odlučile ostati na zemlji i koje se namjeravaju intenzivno baviti svim oblicima poljoprivredne proizvodnje, kao što je obitelj Slonka iz Knez Gorice, koju je danas posjetio zamjenik gradonačelnik Ivan Mrzljak sa suradnicima. Uz OPG Slonka koje se bavi voćarstvom, obitelj u vlasništvu ima i poduzeće Kapa, koje se uz ratarstvo bavi i pakiranjem vlastitih proizvoda ili raznih proizvoda iz usluge. Jozef Slonka uz pomoći Grada, odnosno poticaja koje je iz godine u godinu ulagao i povećavao broj nasada lješnjaka, šljiva i aronije te strojeve o svojem OPG- u kaže:

    Ratarstvo nam je primarna djelatnost uz koju još imamo i pakiranje već gotovih proizvoda koje smo povezali s poljoprivredom. Poduzeće Kapa specijalizirano za pakiranje, u našem slučaju riječ je o božićnoj pšenici koju i uzgajamo, a hit proizvod nam je i jestiva boja u prahu za kolače, koju jedini proizvodimo u Hrvatskoj, a koju odnedavno preko ebay-a prodajemo u cijelom svijetu. Vrlo popularan proizvod nam je i trava za mačke, pogotovo gradske, koje bi bez trave uginule. Ta pšenica je pakirana u jednu specijalnu vrećicu koja je s jedne strane perforirana i kroz koju raste pšenica, a donja strana je nepropusna. Isto tako radimo i boje za pisanice te razne vrste čajeva, kao što su kamilica ili čaj od aronije, a u specijalnu ambalažu pakiramo i vlastite lješnjake.

    Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak posebno je naglasio da se ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo razvija na jednoj višoj razini, što nije uvijek slučaj kad je u pitanju poljoprivreda. Želja nam je da na području Karlovca sve više OPG-a u svoju proizvodnju uvede moderniju tehnologiju i modernije načine plasmana gotovih proizvoda.

    Ovaj OPG je jedan pozitivan primjer koji je uz pomoć Grada razvio i zaokružio svoju poljoprivrednu proizvodnju. Naš cilj i u budućnosti će se odnostiti na još intenzivnije pomaganje ovakvim poljoprivrednicima koji uvode i uvažavaju nove tehnologije i koji rade na tome da zapošljavaju nove ljude. Svrha proračunskog novca i njegovo ulaganje i je u tome da se on oplodi, poveća proračunska sredstva s kojim ćemo opet moći sufinancirati još više razvojnih projekta, u ovom slušaju poljoprivrede na području grada Karlovca.