Mehle: HZZ će sufinancirati troškove osposobljavanja zaposlenika u maksimalnom iznosu od 15 tisuća kuna po jednoj osobi

Okrugli stol o nužnosti ulaganja u edukacije zaposlenika

VIŠE IZ RUBRIKE

    Karlovački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas je organizirao okrugli stol  tema kojeg je bila „Razvoj kompetencija i vještina: potreba poslodavaca, pojedinaca ili društva?“. Okrugli  stol je organiziran treću godinu zaredom u sklopu Europskog dana poslodavaca koji se u Hrvatskoj obilježava u tjednu od 5. do 9. studenog. Uključenost zaposlenika u obrazovanje, razlozi i prepreke ne uključivanja radne snage u programe cjeloživotnog učenja te provedba obrazovanja i osposobljavanja unutar poduzeća bile su samo neke od tema o kojima se govorilo. U raspravi su sudjelovali predstavnici DS Smitha Plastics, Heinekena Hrvatska, HS produkta, Infinuma, Ivore, Kelteksa i General Electrica Hrvatska.

    -U posljednjih dvije-tri godine jako puno pričamo da nezaposlene osobe treba prekvalificirati, osposobiti za druga zanimanja - deficitarna i zapošljiva. Međutim u svemu tome događa se paralelno da unutar tvrtki postoje organizirane edukacije ili edukacije izvana za postojeće zaposlenike kako bi im se povećale kompetencije i kako bi u biti bili i kvalitetniji na poslu. Nije nužno da bi radili više, ali zapravo da bi posao koji im dolazi radili kvalitetnije i lakše. Naša znanja s kojima uđemo u neku tvrtku i počnemo raditi, ubrzo postanu nedovoljna, da bismo bili dovoljno dobri u svom poslu, pa je i činjenica da svima nama treba dodatnih edukacija tijekom radnog odnosa, kazala je predstojnica Područnog ureda HZZ-a Karlovac Ivana Mehle.

    -U Infinumu jako puno ulažemo u edukacije pa gotovo svaki tjedan imamo edukacije za naše zaposlenike koje oni sami organiziraju. Pored toga imamo još Student Academy, gdje se preko ljeta trudimo kroz mjesec dana, studente tehničkih fakulteta educirati za ono što rade. Problem koji mi imamo je da studenti, jednostavno kada završe fakultet, nemaju znanja i iskustva koja točno trebaju industriji i onda im mi kroz Student Academy pružamo, podijelio je svoja iskustva na okruglom stolu Matej Špoler iz Infinuma.

    U svemu će poslodavcima pomoći i HZZ  jednom od mjera koje provode, potporom za usavršavanje, izvijestila je predstojnica Mehle.

    -To je manje poznata mjera kojom je prije bilo jako ograničeno tko je može koristiti. Međutim od ove godine je promoviramo, na godinu još i više i to na način da poslodavcima možemo sufinancirati troškove osposobljavanja zaposlenika u maksimalnom iznosu od 15 tisuća kuna po jednoj osobi. HZZ tom mjerom sufinancira 70 posto ukupnog troška tog osposobljavanja. Pokušat ćemo tu mjeru što više popularizirati jer znamo da poslodavci ulažu u svome zaposlenike pa onda zašto ne iskoristiti i mjeru Zavoda kojom im zapravo olakšavamo to financiranje.