Lemić: Glavni cilj nam je dovršenje zaobilaznice, a dok se ona ne dovrši inzistiramo već sutra na postavljanju „ležećih policijaca“ i kamere na Turnju kod škole

Oko dvije tisuće ljudi na prosvjedu na Turnju

VIŠE IZ RUBRIKE

  Tragično stradavanje 10-godišnjeg učenika Osnovne škole Turanj, Marka Mihalića koji je smrtno stradao u stravičnoj prometnoj nesreći u petak poslijepodne bio je povod večerašnjm mirnom prosvjedu, održanom na Turnju. Okupilo se između tisuću i pol i dvije tisuće ljudi, a za cijelo vrijeme trajanja prosvjeda odvijao se, doduše nešto usporeno, promet DC-1.  Na početku se okupljenima obratila organizatorica prosvjeda Nataša Lemić.

  -Okupili smo se ovdje zato da se konačno završi započeta  izgradnja dugo iščekivane zoabilaznice, što je i glavni cilj prosvjeda. Ovo nije politički prosvjed i svaku stranku koja će na „našim suzama“ pokušati  svoju promociju, javno ćemo osuditi. Prosvjed nije ni protiv vozača koji imaju svoje obitelji, djecu i teško zarađuju svoj kruh,  ali je prosvjed protiv „kulture“ vožnje pojedinaca. Dakle, glavni cilj nam je dovršenje zaobilaznice, a dok se ona ne dovrši  inzistiramo već sutra na postavljanju „ležećih policijaca“ i kamere na Turnju kod škole. Također,  inzistiramo na pomicanju zebre koja je nenormalno postavljena, barem 50 metara dalje. U što skorijem vremenu inzistiramo da se rade nogostupi u Sajavcu,  na Jelašima i Slunjskim Brdima, kao i između mostova, istaknula je Lemić i nastavila.

  Prekjučer je ugašen jedan mladi život, koliko još treba žrtava da bi se čuli naši vapaji i da Turanj postane od strateške važnosti.  Još kasnih 80-tih riješeni su imovinsko - pravni odnosi da bi se napravila obilaznica i zaobišlo naselje Turanj u kojem je na najprometnijoj cesti u Hrvatskoj, vrtć i škola koje pohađa oko 600-tinjak djece. U prosincu 2009. završen je tzv. Vukelićev most, a u Hrvatskim cestama su tada rekli da prilazne ceste idu za tri godine. Danas je 2018.; prošlo je devet godina; bio je to jedan od top pet- projekta  koji su bili obećanje u koje se utrošilo 50 milijuna kuna. E, pa dosta nam je obećanja, na ovome nećemo stati, nećemo zaboraviti, trideset godina čekamo, podsjetila je Lemić i poručila.

  -Ne vidimo li sutra pripreme za postavljanje „ležećih policajaca“ i kamere, svaku nedjelju najavljujemo nove prosvjede; dok god ne dobijemo što tražimo jer nam je dosta obećanja. Sada ćete čuti nas!

  Iznijela je i jedan prijedlog.

  -Po završetku zaobilaznice, nadam se u što kraćem roku, da se tzv. Vukelićev most, nazove Markov most.

  Na mirnom prosvjednom skupu na Turnju bio je i gradonačelnik Damir Mandić.

  -I na ovom  mjestu izražavam svoju ljudsku i kršćansku sućut obitelji i prijateljima stradalog dječaka. Vašu ljutnju, vaše razočaranje i vaš bijes dijelim, ali isto tako vas pozivam da sljedeća dva dana ispratimo malog Marka u vječnost te nakon toga  da svatko kaže što ima za reći. Grad Karlovac ili ja sam kao pojedinac, ovdje možemo učiniti minimalno; ovo je problem Hrvatskih cesta, ali ovo nije ni problem Hrvatskih ceta, nego problem hrvatske države. Država zbog ovakvih stvari postoji. Predlažem u srijedu prvi  sastanak s Vijećem roditelja u školi i onima koje oni zataže da budu na sastanku i da se dogovori, svaki tjedan i mjesec , što će se raditi. Naša odgovornost je upravo u tome što smo dali sve što možemo dati, ali to nije dovoljno. Mogu se zahvaliti inicijatorima prosvjeda i svima vama da  sa svoje strane učinimo dodatni pritisak prema hrvatskoj  državi  da riješimo ovaj problem,poručio je na večerašnjem skupu gradonačlenik Damir Mandić.

  Gradonačelnik je ujedno i prvi potpisao peticiju za izgradnju zaobilaznice te postavljanje svih oznaka na i uz DC-1 na Turnju.

  Nakon toga okupljeni su prosvjedovali mirnom šetnjom nogostupom, u krug  i to između dva pješačka prijelaza na Turnju.