Hodočasnici i dalje u velikom broju dolaze u karlovačko svetište

Oko 1.500 članova Marijine Legije hodočastilo u Nacionalno svetište svetog Josipa

VIŠE IZ RUBRIKE

    Oko 1.500 članova Marijine legije Regije Zagreb hodočastilo je u subotu u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac. Misno slavlje tom je prigodom predvodio biskup u miru monsinjor Valentin Pozaić u zajedništvu s monsinjorom Antunom Senteom i glavnim duhovnikom Marijine legije Regije Zagreb paterom Ivanom Cindrijem te još desetak svećenika duhovnika Marijinih legionara. Okupljene hodočasnike na početku misnog slavlja pozdravio je pater Ivan Cindori, te predsjednica Marijine legije - Regije Zagreb Marijana Oroz. Marijini su legionari iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije boravili u Josipovom svetištu tijekom cijele subote slaveći sakramente pomirenja i euharistije te u molitvi svojih legionarski molitava kako i pobožnosti presvetom oltarskom sakramentu i križnom putu. Prezentirajući svetog Josipa kao čovjeka od malo riječi biskup Valentin Pozaić kazao je kako je danas oko nas sve puno i previše riječi, potrebnih i nepotrebnih, dobrih i zlih.

    -Na neke smo sintagme već navikli: genetsko inženjerstvo, političko, financijsko, pravosudno, izborno, demografsko, ideološko ... Susrećemo i novu stvarnost: lingvističko inženjerstvo ili sugestivni lažni rječnik, upotreba ispraznih, zavodljivih, dvosmislenih, besadržajnih riječi. Tako se, prema potrebi, novo ljudsko biće, tek začeti čovjek, naziva conceptus, pre-embrio, biološki materijal, nakupina stanica. Neslućene manipulacije pokrivaju se zvučnim nazivima: medicinski potpomognuta oplodnja ili zamjensko majčinstvo, abortus nije više ubojstvo već samo prekid trudnoće, kao da će se nastaviti, ili pravo na izbor, a što je ubojstvo; umjesto o eutanaziji, ubojstvo čovjeka pri kraju života, govori se o dostojanstvenom umiranju. U definiciji o obitelji ne smije se spominjati otac i majka, i dijete. Dijete napose smeta. Međutim, ako se izbaci dijete, obitelj može biti bilo što, zaključio je biskup Pozaić.

    Marijina legija je katolička laička organizacija koja je nastala u irskom glavnom gradu Dublinu 7. rujna 1921. godine. Idejom laičkog apostolata Marijina legija bila je ispred svog vremena, jer će tek Drugi vatikanski koncil općenito naglasiti apostolsku dužnost svakog kršćanina. Marijina legija danas djeluje u 170 država diljem svijeta. Djelatnih i pomoćnih, molitvenih, članova zajedno ima više od deset milijuna. U mnogim zemljama Legija je darovala brojne mučenike, u Kini oko 4.000 legionara junački je poginulo za svoju vjeru, a oko 20.000 bilo ih je utamničeno. U Hrvatskoj Legija djeluje od 1956. godine. Legijini ogranci postoje u Đakovačko-osječkoj, Požeškoj, Zagrebačkoj, Sisačkoj, Bjelovarsko-križevačkoj, Varaždinskoj, Riječkoj, Zadarskoj, Šibenskoj i Splitsko-makarskoj biskupiji. Najviše vijeće Marijine legije za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije je Regija Zagreb.