U Draganićkim Mrzljakima odana počast poginulim hrvatskim vitezovima

Održana komemorativna svečanost u spomen na 17 poginulih hrvatskih branitelja

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Draganićkim Mrzljakima danas je održana komemorativna svečanost u spomen na 17 poginulih hrvatskih branitelja pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske, koji su 8. studenog 1991. godine poginuli u raketiranju neprijateljskog zrakoplova JNA na mjestu gdje je kasnije podignuta kapelica. Udruga pripadnika 129. brigade i Općina Draganić svake godine organiziraju komemoraciju u spomen na ovaj tragičan događaj i na žrtve hrvatskih branitelja. Predsjednik Udruge pripadnika 129. pripadnika Miroslav Rade kazao je da je 17. hrvatskih branitelja, pripadnika ove brigade, poginulo tek nešto više od dva tjedna kako je postrojba osnovana..

    -129. brigada osnovana je 23. listopada 1991. godine i kada se 8. studenog dogodila ova tragedija bila je tek u formiranju. U jednom trenutku brigada je držala najdužu crtu bojišnice, od Turnja do Šišljavića, a to je tridesetak kilometara. U godinu dana postojanja kroz brigadu je prošlo 2.808 branitelja, 28 je poginulo, od toga sedamnaest na ovom mjestu, rekao je Miroslav Rade.

    Komemoracija je počela svetom misom u memorijalnoj kapelici  u 14 sati, točno u vrijeme kada se ovaj zločin dogodio. Misu su predvodili monsinjor Ferdinand Vražić, karlovački dekan velečasni Dražen Karačić i domaći župnik velečasni Miroslav Lesičar. Nakon svete mise na spomen obilježje izaslanstva  su položila vijence i upalila svijeće. Komemoraciji su župan Damir Jelić, karlovački gradonačelnik Damir Mandić i načelnik Općine Draganić Stjepan Bencetić.