Cilj je bolje umrežavanja svih savjeta u županiji

Održana još jedna uspješna Impact Academy

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prošlog je tjedna u Karlovcu održana Impact Academy, jedan od projekata karlovačke Udruge Kompas. Kompas čini nekolicina mladih i proaktivnih osoba koji ovakvim projektima i nastojanjima dokazuju da se za ostanak u Hrvatskoj ipak vrijedi boriti.

  Impact Academy prvi je puta održan prošle godine. Uz podršku Grada Karlovca, Karlovačke županije, Savjeta mladih Karlovačke županije te programa Erasmus+, Impact Academy je doživio i svoje drugo izdanje.

  Novitet u projektu su dva dana posvećena isključivo srednjoškolcima. Učenici trećih i četvrtih razreda karlovačkih srednjih škola tijekom četvrtka i petka prisustvovali su predavanjima i radionicama na kojima su naučili što je strukturirani dijalog, na koje se načine mogu uključiti u donošenje odluka u zajednici, a svoja su novostečena znanja primijenili u izradi svojih projekata te njihovu predstavljanju na simulaciji sjednice Gradskoga vijeća.

  Čitav je projekt nastavljen i tijekom vikenda, ali u znaku savjeta mladih. Ovaj je dio programa svečano otvoren sjednicom u Gradskoj vijećnici gdje su članove savjeta mladih iz različitih krajeva Hrvatske riječima dobrodošlice dočekali Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije, Kristina Milašinčić, predsjednica Savjeta mladih Karlovačke županije, Stella Žaja, predsjednica Savjeta mladih Grada Karlovca i Renato Bukovac, predsjednik Udruge Kompas.

  Članovi Savjeta mladih Grada Zagreba, Varaždina, Belišća, Duge Rese, Općine Josipdol, Grada Karlovca te Karlovačke županije proučavali su Zakon o savjetima mladih te iznijeli konkretne prijedloge izmjene Zakona. Članovi Kompasa sudionicima konferencije prenijeli su iskustva sudjelovanja na European Youth Eventu održanom u Strasbourgu ovoga proljeća, gdje su Kompasovci predstavljali Republiku Hrvatsku.

  Sudionici Impact Akademije, kao i EYE-a (European Youth Eventa), dobivaju Youthpass, certifikat koji predstavlja sudjelovanje u projektima u sklopu programa Erasmus + (Mladi na djelu).

  Program Impacta završio je u nedjelju sjednicom na kojoj su prisustvovali članovi Savjeta mladih Karlovačke županije i Grada Karlovca, članovi Savjeta mladih Grada Ozlja, Ogulina i Duge Rese, članovi Savjeta mladih Općine Josipdol, članovi Savjeta mladih Grada Belišća i Grada Varaždina, članovi Udruge Kompas te nekoliko učenika srednjih škola koji su i nakon srednjoškolskog dijela programa nastavili dolaziti na predavanja i radionice.

  Donijevši na sjednici okupljenih Savjeta zajednički cilj, a to je bolje umrežavanje svih savjeta u Karlovačkoj županiji, drugo izdanje Impact Academyje priveden je kraju.