Ako zaboravite, a policija vas uhvati, platite ćete kaznu od 300 kuna

Od nedjelje počinje zimsko računanje vremena: Palimo svjetla na automobilima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zimsko računanje vremena sa sobom donosi i neke promjene, a jedna od njih je već dobro poznata - vožnja s upaljenim svjetlima. Od nedjelje, u noći s 27. na 28. listopada, sat se pomiče za jedan sat unatrag, sa tri na dva sata.

  Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala noću, te u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla. U slučaju nepoštivanja svega navedenog, vozače čeka kazna od 300 kuna.

  Iz Policijske uprave s obzirom na događanja najtežih prometnih nesreća na prometnicama Republike Hrvatske i smrtnog stradavanja u njima te početka zimskog računanja vremena, sudionicima u prometu skreću pozornost na nekoliko važnih činjenica. 

  Razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I dalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

  U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u narednom razdoblju nastaviti će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa. Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

  Prilikom samog nadzora vršit će se sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

  Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

  Zbog događanja navedenih prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa.

  Brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito treba biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja jer cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put. Potrebno je poštivati ograničenja brzine kretanja, koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila, koristiti zaštitnu kacigu i pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu. Vozači ne bi smjeli konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje i koriste mobitel tijekom vožnje. Bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, a u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno zaustaviti se, osvježiti i odmoriti. Pješački prijelazima treba se približavati sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom. Kao pješak, uvijek je potrebno kretati se lijevom stranom kolnika, a za bicikliste vrijedi zakonska obaveza da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.