Župan Jelić poručio: "To je već sada iznad očekivanja"

Od "407 za 047" projekata u trećini mandata završeno njih 130

VIŠE IZ RUBRIKE

  Projekti koji su završeni ili su u tijeku u prvoj trećini mandata ovog županijskog vodstva u sklopu programa Karlovačke županije „407 za 047“ bili su tema današnje konferencije za novinare župana Damira Jelića sa suradnicima.

  Župan Jelić naglasio je kako je u prvoj trećini mandata od planiranih 407 projekata završeno njih 130, odnosno 32 posto, a ukupna vrijednost im je oko 514 milijuna kuna.

  -U idealnoj situaciji bi to bilo 33 posto, međutim to je već i sada iznad očekivanja i logika nalaže da će nakon dvije trećine rada taj postotak rasti, ali u ukupnom zbiru će padati. Dakle ne može se očekivati da će 64 posto biti nakon dvije trećine, jer će mnogi projekti biti u tijeku. Na primjer, projekt obrane od poplave grada Karlovca ne može biti u ovom mandatu završen, naglasio je Jelić dodavši kako vjeruje da će do kraja mandata biti završeno dvije trećine projekata. Podsjetio je i kako je program „407 za 047“ za Karlovačku županiju rezultat rada na terenu i osluškivanja želja i potreba građana, gradonačelnika, načelnika općina, odnosno  različitih političkih opcija.

  Jelić je izdvojio 50-ak „jakih“, odnosno milijunskih ili višemilijunskih projekata koji su završeni ili su u tijeku na području županije. Što se tiče grada Karlovca istaknuo je kako je pokrenut projekt Doma Nikole Tesle vrijedan oko 15 milijuna kuna koji je blizu izdavanja građevinske dozvole, projekt nadogradnje Medicinske škole koji ima  građevinsku dozvolu, iznimno značajan projekt  Centra kompetencija-Oružane vrijedan više od 60 milijuna kuna.

  -Vrlo značajno, ušli smo u proces promjene mreže škola, da ne školujemo djecu za burzu, riješili smo imovinsko-pravni status poklonom trgovačko-ugostiteljskoj školi osam milijuna kuna. Imao  gotovo odobren projekt energetske obnove Prirodoslovne škole u iznosu od 8,5 milijuna kuna koji će biti fizički vidljiv u sljedećoj godini. Odlučili smo se za jednu veliku avanturu u pozitivnom smislu, a to je  za preseljenje MIOŠ-a i kupnju prostora za preseljenje u Strugi, a na natječaj je prijavljena i energetska obnova tog prostora,  naveo je. Kao ogromni projekt istaknuo je onaj Dnevne bolnice vrijedan 36 milijuna kuna koji obuhvaća 10 dnevnih bolnica i četiri operacijske dvorane, a koji je završen i postoje sve uporabne dozvole. Također, tu je i projekt opremanja Centra za dijalizu vrijedan 12 milijuna kuna za kojega je završena projektna dokumentacija, zatim preuređenje Odjela ginekologije teško 3,3 milijuna kuna, projekt KaŽu zdravlje Doma zdravlja Karlovac vrijedan 2,7 milijuna kuna, energetska obnova ambulante Banija koja košta 1,8 milijuna kuna koji je blizu ugovora i sigurno „ide“. Veliki projekt je i Regionalni centar Hitne medicinske pomoći „težak“ tri milijuna kuna, za kojega je prijava prihvaćena i odobrena su sredstva za projektnu dokumentaciju, a u provedbi je i projekt specijalističkog usavršavanja liječnika hitne medicinske pomoći.

  Što se tiče uređenja bivše vojne ambulante, Jelić je rekao kako je tj projekt prijavljen na natječaj za energetsku obnovu i to je nešto što se mora odraditi bez obzira što će u tom prostoru biti. Naveo je i projekt Susret s rijekom koji je pred potpisivanjem sporazuma, uskoro kreće izgradnja ceste u sklopu Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, završen je most Zadobarje-Tomašnica…Uglavnom, u gradu Karlovcu je realizirano 20 od 60, a u tijeku je 11 projekata.

  -Kada pogledate, jedna trećina mandata je 33 posto. Ispada kao da smo „riktali“, ali dogodilo se da smo u Karlovcu potpunosti u ritmu, rekao je Jelić.

  Između ostalog istaknuo je i kako su s lakoćom dogovorili programe sa srpskom zajednicom, a što je rezultat očito dobrih odnosa.

  Zamjenik župana Mirko Martinović naglasio je kako je i sam sudjelovao u izradi programa „407 za 047“, te istaknuo kako postoji 136 lokalnih jedinica gdje srpska zajednica sudjeluje u životu i radu s hrvatskim narodom i drugim nacionalnim manjinama. U posebnim mjesnim odborima postoji 35 projekata koji se odnose baš na srpsku zajednicu, a uglavnom su vezani uz komunalnu infrastrukturu i do sada je realizirano 12 takvih projekata.