Marija Tufeković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS

"Očekujem puštanje centra na Babinoj gori u probni rad koncem 2021. godine"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Tvrtka Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS d.o.o. osnovana  je 20. listopada 2008. godine sa ciljem izgradnje i upravljanja centrom za gospodarenje otpadom, odnosno uspostave, promocije i koordinacije aktivnosti u svezi gospodarenja otpadom na području Karlovačke županije. Osnivač tvrtke bila je Karlovačka županija. Razgovarali smo s direktoricom KODOS-a Marijom Tufeković o aktualnim temama vezanim uz gospodarenje otpadom.

    Gospodarenje otpadom je izuzetno važna tema o kojoj se je, posebno u zadnje vrijeme puno govorilo. Razlog za to je prvenstveno u obvezi ispunjavanja ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela prilikom učlanjenja u Europsku uniju. Koliko je do sada, po Vašem mišljenju, učinjeno da se ostvare preuzete obveze?

    -Gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj predstavlja jedno od područja s najvećim izazovima u pogledu usklađenosti s normama Europske unije. U posljednje vrijeme podignuto je s pravom na jednu od ključnih tema u državi. Trenutni sustav koji se bazira na odlaganju nije ekološki prihvatljiv i premda je ekonomski   kratkoročno najjeftiniji nije ekonomski ni u bilo kojem drugom pogledu održiv. Postojeće stanje obilježeno je nedostatnom infrastrukturom za gospodarenje otpadom, niskom stopom recikliranja i visokim udjelom komunalnog i biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagališta. Dosta vremena je nažalost izgubljeno, ali stvari su se konačno pokrenule i smatram da se kreću u dobrom smjeru.

    Činjenica je  da se ova tema najčešće spominje u kontekstu penala koje ćemo plaćati ukoliko ne ostvarimo ciljeve. Htjela bih naglasiti činjenicu da je ova tema važna prvenstveno zbog zaštite okoliša i onoga što ostavljamo budućim generacijama. Cilj koji moramo ostvariti je uspostava održivog sustava gospodarenja otpadom, a ne izbjegavanje penala. Za ostvarenje toga cilja bitno je  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike; bitne su općine, gradovi i županija, bitne su komunalne tvrtke koje su dužne osigurati infrastrukturu, ali je iznimno važan i svaki građanin, svatko od nas je dio sustava i svatko od nas može utjecati da se promjene pokrenu u pozitivnom smjeru. 

    Više čitajte u Karlovačkom tjedniku...