Treba obnoviti oko 1.500 kvadrata krovišta, a radovi će se u tri faze obavljati tri godine

Obnavlja se krovište Franjevačkog samostana - Franjevci craft pivom Fr.Ka skupljaju novac za obnovu krova

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon nekoliko desetljeća na kompleksu franjevačkog samostana postavljene su skele. Kako doznajemo počinje jedan od većih građevinskih zahvata, izmjena krovišta, a ovako velikog zahvata na samostanu i crkvi nije bilo još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

  Iako je u Domovinskom ratu samostan pretrpio dva izravna pogotka u godinama obnove neposredno nakon rata zbog velikog broja oštećenih kulturnih spomenika i nedostatka financijskih sredstava, napravljene su samo djelomične izmjene krovišta na kritičnim mjestima, a crijep koji je tada stavljen ne udovoljava zahtjevima konzervatora, kako je pojasnio gvardijan Franjevačkog samostana fra Krunoslav Albert.

  Ne može se reći da se u samostanu i župnoj crkvi Presvetog Trojstva nije svih ovih godina radilo ništa, ali nedostatak novca za obnovu krovišta, odgađao je taj zahvat sve do sad.

  Prošle godine javili su se problemi, počeli su padati crjepovi s krova na javnu površinu gdje su parkirani automobili i gdje prolaze građani. Naš samostan sa svih strana je okružen javnom površinom za razliku od nekih drugih crkava. Zbog smo morali plaćati štete na automobilima, ali sve je to išlo uz dogovore. Prava je sreća da nitko nije stradalo, no sve to govorilo je da se jednostavno s tim problemom moramo suočiti. Naša provincija, Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu pokazala je razumijevanje, zatim Ministarstvo kulture bez čije materijalne pomoći ne bi mogli krenuti, a onda uz pomoć Županije i Grada, donatora i vjernika ušli smo u taj projekt i suočavamo se zaista s jednim ogromnim zadatkom, naglasio je fra Krunoslav Albert ujedno zahvalivši naprijed spomenutima na pomoći oko realizacije projekta.

  Budući da se radi o velikom kompleksu i da je potrebno zamijeniti ukupno oko 1.500 kvadratnih metara krovne konstrukcije, radovi su podijeljeni u faze.

  Obnova je podijeljena u tri faze, zbog kompleksnosti i zbog financija. Prva faza je krovište iznad našeg Franjevačkog muzeja. Druga faza će biti krovište iznad crkve, koje će biti djelomično obnovljeno, jer tamo nije potrebo raditi sveobuhvatno i treća faza je ostatak dijela samostana i pomoćnih zgrada. Ovdje nad muzejom je najgori dio prema procijeni  statičara, koji je rekao bi da nakon tri do četiri većih nanosa snijega krovište popustilo pod teretom, pojasnio je gvardijan kao i da se očekuje da će radovi potrajati tri godine.

  Uz obnovu krovišta vezana je i zanimljivost, jer je obnova krovišta potakla karlovačke franjevce na proizvodnju craft piva, nazvanog Fr.Ka.

  Kako smo ušli zapravo u priču s krovištem, koja je bila iznad naših financijskih mogućnosti, u toj priči se sve i odigralo. Želio bih podsjetiti kako su se nekad gradile crkve i samostani. Dakle od darova koje su davali građani. Bogatiji su imali financijska sredstva, a vjernici koji nisu bili imućni davali su ono to su imali. Recimo seljaci bi davali jaja, pšenicu ono dobro koje su uzgojili i onda bi franjevci to prodavali i novcima bi daje gradili. Za sve je zaslužan fra Marino Kuzminski kapelan ove župe on je rekao što mi ne bi pivom pokušali krenuti u obnovu krova. Od  svog prijatelja je čuo o proizvodnji craft piva, koji je već duboko ušao u to kuhajući pivo u vlastitom domu. Naime, tradicije kuhanja piva nema u Hrvatskoj u smislu da su to redovnici tu radili, ali u Europi da. Znamo da pivo potječe od redovničkih zajednica, tu su bili benediktinci i franjevci pa se može se reći da krećemo iz nekakve tradicije, kazao je fra Albert.

  Za recepturu piva Fr.Ka zaslužan je fra Marino, ali ono se ne proizvodi u samostanu nego u jednoj maloj pivovari u Novom Marofu. Pokretanje proizvodnje u samostanu investicija je koju si fratri ne mogu trenutačno priuštiti. Do sada nisu naručivali prevelike količine.

  To funkcionira ovako, ljudi nama daruju za krovište, a mi im darujemo pivu. Što će biti od toga i kako će se to razviti? To još ne znamo. Tako je frka s krovištem, dovela je do Fr.KA piva. Klin se klinom izbija kaže narod, a hoće li Fr.Ka frku izbiti, od krovišta prema pivu ili piva prema krovištu to ćemo vidjeti, našalio se fra Krunoslav Albert.

  Foto: Dinko Neskusil