Članovi Planinarskog društva "Dubovac" bili su vrlo aktivni tijekom vikenda

Obilježeno 35 godina Dubovačkog planinarskog puta

VIŠE IZ RUBRIKE

    Subotnjom hodnjom članovi Planinarskog društva "Dubovac" obilježili su 35. obljetnicu otvaranja Dubovačkog planinarskog puta, koji prolazi kroz karlovačko – ozaljsko podbrežje, od Ozlja preko Vodenice, 538 m, svetog Križa, 318 m, rijeke Dobre i Planinarske kuće "Zvonimir Plevnik" na Kalvariji do Karlovca, a povezuje dva stara grada Dubovac i Ozalj.

    Put je otvoren povodom 60. godišnjice Planinarskog društva "Dubovac" i 100. obljetnice organiziranog planinarstva u Karlovcu. Svečano otvorenje puta bilo je 22.10.1983. godine u starom gradu Ozalj. Trasu puta u dužini od 30 km, 38 planinara obišlo je za osam sati, uživajući,  kao i svake godine do sada, u prekrasnom krajoliku, okupanom jesenskim bojama, prolazeći kroz stara sela s očuvanom arhitekturom starih seoskih kuća, upoznajući se s voćarsko – vinorodnim krajem, posutim zdanjima iz naše starije prošlosti. U poslijepodnevnim satima upriličeno je prigodno druženje na Kalvariji, a doajen karlovačkog planinarstva Ivica Pernar nazočne je upoznao sa nastankom ideje i realizacije Dubovačkog planinarskog puta.  U nedjelju, dok su "stariji" planinari odmarali, polaznici Male planinarske škole "Klinci i klinceze 2018." uputili su se na Bjelolasicu. Po prekrasnom vremenu, idealnom za hodnju, oštar uspon, više od 500 metara visinske razlike, prema najvišem vrhu Bjelolasice, vrhu Kula, 1534 m,  savladan je za nešto više od sat vremena. Nakon odmora lijepih pogleda, fotografiranja, polaznici škole upoznati su s osnovama orijentacije.

    Uslijedio je spust prema Vrbovskoj poljani preko Planinarskog skloništa "Jakob Mihelčić" i odlazak prema Begovom Razdolju. Odmor za ručak, poslijepodnevno druženje i odlazak prema Karlovcu, rastanak je bio oko 18 sati uz pozdrav, do slijedeće subote kada se kreće prema Učki, vrhu Vojak.