Draganićki Mrzljaki

Obilježena 32. obljetnica tragične pogibije 17 hrvatskih branitelja

VIŠE IZ RUBRIKE

Odana počast žrtvama

Komemoracija je započela u memorijalnoj kapelici u 14.05 sati, točno u vrijeme kada se ovaj zločin dogodio.

U spomen na 17 pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske koji su na današnji dan prije 32 godine za vrijeme ručka u barakama poginuli u raketiranju zrakoplova neprijateljske JNA, danas je na mjestu pogibije u Draganićkim Mrzljakima održana tradicionalna komemoracija.

Komemoracija je započela u memorijalnoj kapelici u 14.05 sati, točno u vrijeme kada se ovaj zločin dogodio. Nakon svete mise koju je predvodio mons. Ferdinand Vražić, u nazočnosti članova obitelji poginulih branitelja, njihovih suboraca i prijatelja, na spomen obilježje brojna izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće. Pored izaslanstva 129. brigade HV-a, braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, PU karlovačke, počast žrtvama odali su i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Antom Zelićem, županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Damir Mandić, te načelnica Općine Draganić, Anica Domladovac.

-Na današnji dan, 08. studenog 1991. godine, na ovom mjestu i u ovo isto vrijeme, 14 sati i pet minuta, jedna raketa od dva zrakoplova JNA pogodila je baraku u kojoj su bili smješteni hrvatski branitelji 129. brigade. Na mjestu je poginulo 17 branitelja, a dvadesetak ih je teže i lakše ranjeno. Veliki je to i zastrašujući broj prerano otišlih branitelja, preveliki broj obitelji koje su ostale u praznini, dubokoj boli i tuzi. Karlovačka 129. brigada Hrvatske vojske tijekom ratne 91. i 92. godine dala je na oltar domovine ukupno 28-ero branitelja. Ponosni smo na svoju državu Hrvatsku u koju su oni utkali najviše što su mogli, svoje živote, i okupljajući se ovdje svake godine želimo dokazati kako nismo zaboravili njihovu žrtvu, poručio je Miroslav Rade, predsjednik pripadnika Udruge 129. brigade HV-a.