Nakon prigodnog programa u OŠ Banija otkriveno spomen obilježje i uslijedio prelet MIG-a

Obilježena 25. obljetnica od pogibije pilota Miroslava Perisa

VIŠE IZ RUBRIKE

  Obilježavanje 25. obljetnice od pogibije pukovnika Miroslava Perisa, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upriličeno je danas u prostoru OŠ Banija gdje mu je nakon prigodnog programa otkriveno i spomen obilježje, a uslijedio je i prelet MIG-a. Prigodnim riječima se članovima obitelji, suborcima, predstavnicima Hrvatske vojske, predstavnicima Grada i Županije, nastavnicima i učenicima te škole i ostalim uzvanicima obratila ravnateljica Osnovne škole Banija, Antonija Mastelić Milanović.

  -Na današnji dan prije 25 godina oboren je borbeni zrakoplov i izgubljen je jedan život. Kažu podrijetlom iz Sošica, naš Hrnetićanac, učenik Osnovne škole Banija, najbolji u svojoj klasi u zrakoplovnoj školi. Kažu baš je bio dobar dečko, prijatelj, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prve lovačke eskadrile. Koliko god bio uznemirujući fenomen rata na nama je svima da uporno svjedočimo i generacijama prenosimo istinu o svima onima koji su nas zadužili za sve, osobito svojim životom za našu Hrvatsku. Miroslav Peris je naš, s ponosom čuvajmo uspomenu jer mi smo Osnovna škola Miroslava Perisa, poručila je ravnateljica.

  Na taj tragičan događaj od prije 25 godina podsjetio je Perisov suborac, pilot i brigadir u mirovini, Ivan Selak.

  -Na današnji da prije 25 godina u borbenoj zadaći poginuo je hrvatski vitez, pilot pukovnik Miroslav Peris. Taj dan obojica smo otišli u borbenu zadaću, na žalost Miroslav se nije vratio. Taj 14. rujan 1993. godine je dan za koji bih htio da se nikad nije dogodio i da nikada nije svanuo. Danas je opet 14. rujan, 2018. godine. Danas ste vi ravnateljice Osnovne škole Banija, danas ste vi nastavnice i nastavnici, učiteljice i učenici učinili da budem ponosan. Ponosan sam na vas jer ste odlučili samoinicijativno postaviti jednu spomen ploču učeniku ove škole, pilotu, vitezu, junaku domovine, Miroslavu Perisu i na tomu vam neizmjerno hvala, poručio je.

   

  Rekao je i kako je uvjeren da nastavnici mlade generacije odgajaju u duhu mira i tolerancije.

  - Vjerujem i siguran sam da ovu mladu generaciju odgajate u duhu mira, tolerancije, u duhu ne mržnje. A i da ih odgajate u duhu poštivanja i voljenja svoga, poznavanja svoje povijesti, u duhu znanja da su vitezovi pali zato da bismo mi dana živjeli u miru, istaknuo je između ostalog Selak.

   

  Pukovnik Michael Križanec prisjetio se također ratnih godina kada su rijetki bili hrabri sjesti u MIG 21.

  -Sjetimo se tih godina, 1992., 93. i svih godina do 95. kada nismo bili naoružani, kada su rijetki među nama imali dovoljno  hrabrosti i odvažnosti sjesti u te avione MIG 21 i pokušati spriječiti, a i spriječili su raketiranje, bombardiranje, razaranje grada Karlovca i ostalih dijelova Hrvatske.

  Toga dana Miroslavu je nedostajalo samo nekoliko trenutaka da dođe na sigurno, međutim srušen je iznad sela Stipani u Gvozdu i ostala je praznina koju su popunili mladi koji su pristupali sve te godine, prisjetio se.

   

  Gradonačelnik Damir Mandić, ujedno i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, rekao je kako smo svi dužni njegovati toleranciju, poštovanje i mir.

  -Miroslavov avion je nosio naziv «Osvetnik Vukovara». Nije bilo planirano, ali drago mi je da je ispala takva simbolika. Gradsko vijeće je prije nekih mjesec dana donijelo jednu odluku gdje Karlovac i Vukovar će potpisati povelju prijateljstva. Karlovac je u ratu podnio veliku žrtvu i moj subjektivni osjećaj nekad je da malo o tome pričamo, malo o tome drugi znaju, ali upravo ova poveznica Karlovca i Vukovara je ustvari na tragu toga da se podsjetimo i prisjećamo svakodnevno svih žrtava za domovinu i slobodu. Naravno da Domovinski rat, pogotovo za ove mlade i ovu djecu mora biti jedno mjesto iz kojeg će crpiti identitet, hrabrost i ponos. Mislim da smo svi mi odgovorni da u svom društvu, u svojim školama, u svojim obiteljima njegujemo isto tako toleranciju, poštovanje i mir, zaključio je.