Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" grada Karlovca i Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" organizirali obilježavanje

Obilježen dan vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" grada Karlovca i Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" organizirali su obilježavanje 27. listopada, dana kada su se 1641. godine vjenčali Ana Katarina Frankopan i Petar Zrinski. Tim povodom danas je postavljen vijenac na spomen ploču u Gradskom muzeju Karlovac. Vijenac su postavile predsjednica Gradske organizacije žena HDZ-a "Katarina Zrinski" grada Karlovca Andreja Navijalić i predsjednica Županijske organizacije žena HDZ-a Marija Jelkovac. Andreja Navijalić istaknula je da je to tradicionalno obilježavanje godišnjice vjenčanja Katarine Frankopan s Petrom Zrinskim.

    -Svake godine obilježavamo obljetnicu vjenčanja, koje je bilo prije 377 godina upravo na ovom mjestu. Nakon vjenčanja u crkvi Presvetog Trojstva, ovdje je bilo svadbeno vjenčanje, koje je nastavljeno u Ozlju. Smatramo da je to bio povijesni čin, kada su se povezale dvije značajne velike plemenitaške obitelji tog doba. Znamo koliko su Zrinski i Frankopani doprinijeli povijesti države Hrvatske. Zajednica nastoji kroz važne datume obilježiti ono što je važno za hrvatsku povijest i ono što se naslanja na Katarinu Zrinski, čije ime nosimo. Bila je književnica, napisala je molitvenik "Putni tovariš" i bila je žena ispred svog vremena, kazala je Navijalić.

    Zatim je u dvorani Gradskog muzeja primarius Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička održala predavanje pod nazivom "Putni tovaruš – molitvenik Ane Katarine Zrinski i ostale molitvene knjižice obitelji Zrinski i Frankopan". Rapić je istaknula da je predstavila obitelji Zrinski i Frankopan kroz jedan vid njihove vjere i duhovnosti.

    -Bernardin Frankopan pokušao je 1591. godine prevesti Bibliju na hrvatski jezik, a nakon njega bio je važan njegov sin Krsto. Ana Katarina Frankopan bila je udana za sigetskog junaka, a financirala je prevođenje prvog molitvenika s latinskog na hrvatski jezik. Naša heroina Ozaljčanka Ana Katarina Zrinski napisala je prvi molitvenik na hrvatskom jeziku "Putni tovariš", koji je posvetila svom hrvatskom narodu, a bio je primjeren za običan puk, rekla je Rapić.

    U glazbenom dijelu programa nastupila je Folklorna družina "Vuga".