Begović: U Hrvatskoj je u prošloj godini prijavljeno 17.700 ozljeda na radu; čak 22 sa smrtnim ishodom

Obilježavanje EU tjedna zaštite na radu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zavod za unapređivanje zaštite na radu u okviru programa obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu danas je u suradnji sa Šumarsko drvodjeljskom školom i Hrvatskim šumama organizirao predavanje za učenike škole s temom „Novi rizici i nove tehnologije u šumarstvu“. U Arboretumu škole je, pak, zasađeno prvo drvo i time započela realizacija ideje o „Parku sigurnosti“ u kojem se planira svake godine posaditi novo.

  -Zdravo radno mjesto je vrlo važno. Zdravo radno mjesto za  nastavnike Šumarske i drvodjeljske škole nije samo prostor zgrade, nego i Arboretum i okoliš škole. Zato je vrlo važno svakodnevno istaknuti vrijednost i funkciju Arboretuma, kazala je između ostalog ravnateljica škole Đurđica Janjanin.

  Zaštita na radu je osnovno ljudsko pravo, a život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti, vrednote su od posebnog društvenog interesa, pa se na tom području mora poduzimati svakodnevno niz aktivnosti, rekao je između ostalog ravnatelj Zavoda Vitomir Begović i iznio konkretne brojke vezane uz ozljede na radu.

  -U Republici Hrvatskoj je u prošloj godini prijavljeno je 17.700 ozljeda na radu; od toga je njih 1.800 bilo teških, 22 su bile sa smrtnim ishodom, 14.400 ozljeda dogodilo se na mjestima rada, a 3.300 ozljeda bilo je na putu na posao i s posla – većinom u prometu. Isto tako u prošloj godini zabilježeno je da je svakog dana s rada zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti bilo odsutno 2.600 radnika, a kada tome priključimo i druge razloge bolovanja; onda je ukupno s rada u prošloj godini bilo odsutno 26.000 radnika.

  Sve to ima utjecaj i na gospodarstvo te na izvršavanje poslovnih planova, konkurentnost i produktivnost.

  -Zbog toga nam je cilj da i ovom aktivnošću, sadnjom prve sadnice u Arboretumu, osvijestimo naše građane i radnike koliko je važno očuvati svoju zdravstvenu, a time i radnu sposobnost od početka do završetka radnog vijeka. To podrazumijeva stjecanje  uvjeta za punu starosnu mirovinu te je zbog toga važno, uz osnovne mjere sigurnosti i rad na siguran način na mjestima rada, promicati zdravi način života. To pak podrazumijeva zdravu prehranu, što više kretanja – bilo pješke bilo biciklom, što duži boravak u prirodi jer sve to pozitivno djeluje i na ono s čime se svaki čovjek na svijetu susreće, a to je stres, poručio je Begović.

  Inače, Zavod za unapređenje zaštite na radu je u suradnji s resornim ministarstvom pokrenuo niz aktivnosti kako bi u nove obrazovne kurikulume ugradili što više sadržaja vezanih za sigurnost na radu.