Hrabro zakoračili u svijet vođenja hostela

Novi vlasnici hostela „Na putu“ Doris i Tomislav trude se oko svakog gosta

VIŠE IZ RUBRIKE

  Iako do sada nisu radili u turističkom sektoru hrabro su zakoračili u ovaj svijet. Mladi par Doris Trpčić i Tomislav Vlahović u veljači su preuzeli hostel „Na putu“. Dosadašnji poslovi kojima su se bavili nisu ih ispunjavali pa su s velikim entuzijazmom krenuli u preuzimanje posla.

  -Čim smo priču oko vođenja hostela i ideja nam se svidjela. Upoznavanje novih ljudi definitivno je bolje od bilo kojeg drugog posla i zato smo od početka bili sigurni što želimo.

  Da su Karlovčani itekako motivirani za rad i inovativni kad je u pitanju pokretanje vlastita posla dokazuje ovaj mladi par.

  -Za sada još uvijek nisu ispunjenja naša očekivanja što se tiče financijske strane, no ovaj posao nas usprkos tome jako veseli. Svakom gostu se posvećujemo maksimalno i na taj način gradimo prijateljstva s ljudima iz cijelog svijeta. Posao ima potencijala, a u budućnosti može samo napredovati i širiti se.

  Lokacija hostela u samom centru grada gdje je sve na dohvat ruke posebno oduševljava goste.

  Cijena kreveta u ljetnoj sezoni iznosi 120 kuna, a hladnijim mjesecima spuštaju cijene do 100 kuna. Grupe, studenti i oni koji duže borave u hostelu ostvare i dodatni popust.

  Mladi par koji puno vremena provode zajedno kako privatno, tako i poslovno dobro se slažu, a kad se oko nekih stvari baš i ne slože od prve nije im teško pronaći zajednički jezik, kaže nam Doris.

  -Sve je stvar kompromisa, kako u vezi tako i u poslu. Oboje težimo perfekcionizmu, pa iako Doris puno više vremena provodi u hostelu od mene ja joj pomognem koliko god mogu, dodaje Tomislav.

  Loših iskustava, ističu, do sada nisu imali, a najčešće nesuglasice s gostima vode zbog zabrane pušenja koje se pojedini i ne drže . Pozitivnih iskustava je puno više. Jedno od njih je upravo pozitivno iznenađenje kada gosti upoznaju Karlovac.

  -Svi koji uzmu malo vremena i kojima stignemo pokazati grad oduševljeni su pa neki čak odluče ostati i dan duže. Tako ih odvedemo na Foginovo kupalište, Stari grad Dubovac s kojeg puca prekrasan pogled na grad, Aquatiku, Zvijezdu gdje ih rado upoznamo i s povijesti grada. Karlovac ima dosta toga za ponuditi, no turisti se ne informiraju prije dolaska o grad jer im je ovo najčešće usputna stanica do Plitvičkih jezera. Dogodilo se baš nedavno da se grupi Francuza pokvario auto pa su bili prisiljeni ostati tjedan dana. Nakon što su dane provodili kupajući se u rijekama, odlaskom na raftinge bilo im je teško otići doma.  

  -Mladi u svijetu sve više putuju i uglavnom odsjedaju u hostelima jer vole ugodan i čist smještaj koji neće puno platiti. Najčešće dolaze gosti u 30-tim godinama. Najviše ima Francuza i Nijemaca, a hostel „Na putu“ ugostio je i posjetitelje iz Južne Amerike, Australije… Booking je broj jedan gdje saznaju za nas, a neki nam samo pozvone na vrata, priča nam Tomislav.

  -Imali smo i dosta otkazivanja rezervacija, na žalost za vrijeme Međunarodnog festivala folklora trebali smo ugostiti grupu od dvadeset Kubanaca, no na kraju jedino oni nisu uspjeli dobiti vizu. Ima i slučajeva gdje se rezerviraju kreveti preko Bookinga i gosti se ne pojave. No,i to je sve dio ovoga posla.

  Koliko je mladim turistima takav neposredan pristup, domaća atmosfera i prijateljski nastrojeno osoblje važno, već odavno znaju turistički djelatnici u razvijenim zemljama, a u zadnjih nekoliko godina golemi potencijal je prepoznat i u Hrvatskoj pa mu se posvećuje sve više pažnje. I sama Doris nam kaže kako gosti hostela „Na putu“ najviše hvale upravo osoblje.

  Oko gostiju se jako trudimo, ulažemo puno vremena, svima dajemo svoj broj mobitela kako bi im stalno bili dostupni. Oni to i prepoznaju.

  Poduzetnom paru, što se tiče uspješnijeg poslovanja, ubuduće će ići i konkretne brojke u korist. Gledajući od početka godine za prvih sedam mjeseci ostvareno je 37.726 noćenja što predstavlja povećanje od 16 posto u dolascima i 37 posto u noćenjima. Također povećano je i prosječno zadržavanje u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 1,56 dana dok je lani bilo svega 1,32 dana, podaci su to kojima raspolaže Turistička zajednica grada Karlovca, a koje je nedavno javnosti prezentirala direktorica Marina Burić.

  Turistički pokazatelji su obećavajući, a Doris i Tomislavu preostaje da goste nastave ugošćavati baš kao i do sad; srdačno i s velikim osmjehom na licu. Karlovac je definitivno neiskorišten biser, a to ponekad turisti znaju čak i bolje od nas samih.