Novi susret karlovačkih pravnica srijedom uz predavanje

Novi susret karlovačkih pravnica srijedom uz predavanje

VIŠE IZ RUBRIKE

    U sklopu redovnog održavanja stručnih predavanja, i u studenom je održano predavanje karlovačke podružnice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji "Srijedom u pravu", izjavila nam je koordinatorica Marina Jarnjević.

    Tako je ovaj put prisutnim pravnicama. članicama strukovne udruge HUZUPP-a održano predavanje "Nametljivo ponašanje- zakonodavni okvir i sudska praksa". Predavači ove vrlo zanimljive teme bili su sutkinja na Općinskom sudu u Karlovcu Jasmina Štrucelj i predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević. Sve  prisutne karlovačke pravnice, koje su članice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, imale su priliku čuti o bitnim obilježjima osnovanog oblika kaznenog djela nametljivog ponašanja  iz članka 140. stavak 1. Kaznenog zakona kao i kvalificiranog oblika tog kaznenog djela iz članka 140. stavak 2. Kaznenog zakona. Razmatrane su i sličnosti u odnosu na kazneno djelo prijetnje iz članka 139. KZ/11. te procesne situacije specifične upravo za kaznena djela koje se progone po prijedlogu .

    Nametljivo ponašanje se u današnje vrijeme vrlo često događa najviše preko različitih internetskih i komunikacijskih alata. Ono može izazvati kod oštećenika tjeskobu i strah koja ga onemogućava u normalnom življenju.  Kroz niz primjera iz sudske prakse Općinskog suda u Karlovcu prikazane su specifičnosti ovog kaznenog djela koje je u kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske uvedeno  tek Kaznenim zakonom  koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. Okupljenima se također obratila i karlovačka pravnica Kristina Bišćan, koja je izvijestila o održanoj konferenciji koju je Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji organizirala na nacionalnoj razini. U prosincu će biti održano novo predavanje u projektu "Srijedom u pravu" koje će biti na temu razlika između j.d.o.o., jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, te d.o.o., društva s ograničenom odgovornošću, u smislu razmatranja predmeta poslovanja društva i načina upisa u sudski registar te mnogih drugih pojedinosti po toj tematici. Ujedno koordinatorica Marina Jarnjević poziva sve zainteresirane pravnice da se slobodno priključe kako bi mogle sudjelovati u svim daljnjim aktivnostima, nema službenih poziva nikome, sve pravnice su dobrodošle u Hrvatsku udrugu žena u pravnoj profesiji, a primjetno je i pohvalno da se i muški kolege pravnici polako uključuju i podržavaju rad karlovačke podružnice HUZUPP-a.