Stroj je 15 godina u primjeni i prva ga je koristila američka vojska

Novi stroj za punjenje vreća u osam sati puni 4.000 do 6.000 vreća

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca danas prezentiran je stroj za punjenje vreća za izradu zečjih nasipa. Radi se o američkom proizvodu, koji distribuira tvrtka Pevec, a kako je naglasio član Uprave Peveca, Marin Štenglin, njegova je prednost da može zamijeniti i do 30-ak ljudi.

  Stroj je vrlo jednostavan i u mogućnosti je puniti 20 ili 26 vreća odjednom, ovisno o modelu i na bilo kojem od utovarivača, od običnog traktora, pa do kombinirke ili dozera vrlo se lako ugrađuje. Stroj je 15 godina u primjeni i prva ga je koristila američka vojska i tamo je proizvod kreiran, a danas se koristi u svim državama svijeta.

  Uređaj košta oko 90 tisuća kuna plus PDV, a Štenglin dodaje da je potrebna uhodana ekipa od dva do tri čovjeka koji mogu pripremiti četiri do šest tisuća vreća u osam sati.

  Sve što može ubrzati postupke kod aktivne obrane od poplave je dobrodošlo i dragocjeno, rekao je nakon prezentacije predstavnik Hrvatskih voda Davorin Piha

  Ovo je za nas nešto novo, a prema onome što smo sada vidjeli sigurno da će moći naći primjenu u obrani od poplave kako bi ubrzali te postupke i što više smanjiti rizike od poplava. Mi imamo svoje postupke javne nabave, a takve uređaje bi trebale imati i vatrogasne postrojbe i naši licencirani izvođači radova na terenu. Vjerujem da će to biti u primjeni.

  Budući da su vatrogasci jedna od glavnih snaga u obrani grada od poplava zapovjednik Javne postrojbe Miroslav Rade naglasio je da bi ovaj uređaj svakako dobrodošao.

  Nama je svaki takav novitet zanimljiv i mi smo uvijek u Karlovcu bili otvoreni za takve sustave koji bi mogli pomoći u obrani od poplave. Vatrogasci kao jedina i najveća operativna snaga u sustavu civilne zaštite dali smo obol u obrani od poplava, a kroz interventne mjere obrane od poplava neke naše ideje su dale učinka. Ovakvi sustavi u svakom slučaju bi nam dobro došli i pomogli u našim zadaćama.

  Prednosti  američkog stroja za punjenje vreća uviđa i gradonačelnik Damir Mandić.

  Ovaj uređaj ima prednost jer traži manje  ljudske snage uz neku uvježbanost i mislim da bi to moglo biti korisno ne samo u Karlovcu nego bili gdje u Hrvatskoj gdje dođe do poplava. Vreće su uvijek samo privremeno rješenje, a mi prije svega inzistiramo na sustavu obrane od poplava koji će riješiti naš grad kompletno.