Vlašić – Dropulja: Opći cilj projekta je doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i zapošljavanju marginaliziranih skupina

Novi projekt Korak-a, šansa za 64 nezaposlene osobe

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ženska grupa Karlovac „Korak“ u partnerstvu s Centrima za socijalnu skrb Karlovac i Sisak kreće u novi projekt pod nazivom „Nova znanja za jednake mogućnosti“. Projekt vrijedan milijun 463 tisuće kuna u potpunosti je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i provodit će se dvije godine, na području Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije. Zašto baš u ove dvije pojašnjava voditeljica, Monika Vlašić Dropulja.

  -Na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije je bilo jako puno nezaposlenih osoba, čak 10 posto na razini države. Lani je u Sisačko moslavačkoj županija   stopa nezaposlenosti iznosila 26 posto. Što se tiče Korak-ovih podatka iz Savjetovališta i Skloništa, naše korisnice se isto suočavaju s visokom nezaposlenošću, a njih je čak 84 posto dugotrajno nezaposleno. Ove skupine vrlo često zapadaju u toliku socijalnu isključenost da postaju korisnici zajamčene minimalne naknade koju koriste pri centrima za socijalnu skrb. Sve to ih s druge strane dodatno marginalizira, s obzirom da su dugo van tržišta rada i da se suočavaju s raznim problemima kao što su manjak samopoštovanja i samopouzdanja i ekonomske ovisnosti o drugima.

  -Opći  cilj ovog projekta upravo bi bio doprinijeti njihovoj socijalnoj uključenosti i zapošljavanju na području ove dvije županije. Upravo zbog toga, korisnici projekta bit će 64 nezaposlene osobe, muškog i ženskog spola, i u tom smislu bit će korisnici zajamčene minimalne naknade, žrtve obiteljskog nasilja i dugotrajno nezaposlene osobe, izjavila je voditeljica projekta.

  Na početku će se provesti analiza tržišta na području ove dvije županije te će se vidjeti koja su to zanimanja tražena. Potom će se istražiti njihovi afiniteti i sklonosti, a s korisnicima će se raditi i preko Klubova za zapošljavanje.  Posebna aktivnost u projektu bit će jačanje kapaciteta Ženske grupe Korak i Centara za socijalnu skrb, a to će biti kroz program edukacije stručnjaka za pružanje usluga socijalnog mentorstva. Ravnateljica karlovačkog Centra za socijalnu skrb Mirjana Pogačić kaže da će značajnu korist od ovog projekta imati i korisnici, ali i djelatnici Centra. Uglavnom će biti uključeni korisnici zajamčene minimalne naknade, ali i svi drugi koji su nezaposleni te si žele osigurati egzistenciju.

  -Pozivamo ih da nam se jave ukoliko se žele osposobljavati i zaposliti u nekom području. Ovim projektom pruža se mogućnost da si netko osigura egzistenciju te izađe iz socijalne isključenosti i siromaštva koje uzrokuje nezaposlenost.

  Dodaje da je ovo prvi projekt u kojeg Centar ulazi, a u kojem će stručni djelatnici jačati svoje stručne i osobne kompetencije kako bi mogli biti kvalitetni mentori. Inače, na području Karlovačke županije ima oko 1.800 osoba korisnika zajamčene minimalne naknade, a da su radno sposobni, dok ih je u evidenciji karlovačkog Centra, 980.

  Ravnateljica sisačkog Centra za socijalnu skrb Alenka Ljubešić  istaknula je da im je ovo prva suradnja sa Ženskom grupom Korak i dodala.

  -Imamo 1.200 korisnika zajamčene minimalne naknade, od kojih je 640 radno sposobnih osoba. Projekt vidimo kao način da im se pomogne, da se aktiviraju i uključe u tržište rada. Ono što posebno ističemo kao korisno jest to da se vide njihovi afiniteti i potrebe  te da se slijede i želje korisnika. Procjenjujemo da će to dati i bolje rezultate jer će oni biti aktivni sudionici same edukacije i obrazovanja koje će dobiti po završetku ovog projekta.