Besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća školarcima u KA-županiji

Novi model Školske sheme

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ministarstvo poljoprivrede od jeseni uvodi novi model Školske sheme. Za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova. Škole će odabirati dobavljača, odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtjeve za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola.

    -Karlovačka županija će od ove školske godine voditi brigu i o starom-novom projektu koji se zove Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Stari je zato što su naše škole u njemu već sudjelovale, a novi je zato što je po prvi puta ove godine država taj posao spustila na osnivače škola, odnosno Karlovačka županija će provoditi taj projekt za sve zainteresirane  škole kojima je osnivač. Idući tjedan imat ćemo podatke koliko će to biti točno škola, nakon koordinacije ravnatelja. Javni poziv za iskaz interesa je 25. rujna, a sama Školska shema počet će 15. listopada. Bit će ponuđeno uključivanje svim našim osnovnim i  srednjim školama, kojih je 18 odnosno 13. Same škole će koordinirati dobavljače s kojima žele sudjelovati, s tim da se vodi računa o tome da prednost imaju lokalni dobavljači kako bi djeca imala što kvalitetniji, uravnoteženiji i zdraviji obrok kaže županijska pročelnica za školstvo Marija Medić.

    -U okviru Školske sheme, povrće, voće mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok kako bi se promovirala zdrava prehrana i kvaliteta zdravog života u školama.  Voće i povrće nude se učenicima i u osnovnim i u srednjim školama, dok se mlijeko i mliječni proizvodi nude učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Važno je reći da je projekat kvalitetan i hvale vrijedan pa će uz našu besplatnu prehranu i pomoćnike u nastavi biti još jedan od doprinosa boljem odgojno obrazovnom procesu, pojasnila je županijska pročelnica za školstvo Marija Medić.

    Zaključila da je s projektom Školska shema dosada bilo nekih problema.

    -Ne sa smislom projekta i namjenom, nego s određenim financijskim plaćanjima, koordinacijom, prijavom papirologije i slično. Stoga su taj posao i dobili osnivači škola pa se nadam da  će sve ići redovito i bez ikakvih problema.