D. Janković: Za pad rejtinga SDP-a su krivi svi, jer prljavo rublje peru vani, a ne unutra

Nikad lošiji rejting SDP-a – Mateljan krivi Bernardića, Vuković Milanovića

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povlači li se Davor Bernardić s mjesta predsjednika SDP-a ili ne pitanje je koje se razvlači proteklih tjedana.

  Njegov odlazak i raspisivanje izbora traže 22 saborska zastupnika. Nakon sastanka Predsjedništva i Kluba zastupnika stranke Bernardić je jasno je dao do znanja da ne planira odstupiti s mjesta predsjednika SDP-a pa se tako oglasio i na svom Facebook profilu.

  -Neću dati ostavku. Jer iznuđena ostavka i stranka koja se vodi na ulici i putem medija nije nikakav način demokratskog dijaloga. U vremenima najveće pljačke od strane pojedinaca iz Vlade, na mene se vrši pritisak da odem. Ruše me interesni lobiji i krupni kapital, jer sam progovorio o Agrokoru. Njima je u interesu kaos u SDP-u. Vjerujem da bi to radili svakom predsjedniku iza mene, stoga je moj zadatak zaštititi demokratske procedure i vratiti razgovor unutar stranke. Sve što se događa u stranci mora se rješavati isključivo u stranci preko legalno izabranih tijela, stoga pozivam sve članove da poštuju Statut.

  Podijeljena mišljenja imaju i karlovački SDP-ovci. Dok saborski zastupnik Damir Mateljan oštro i javno kritizira Bernardića, predsjednik karlovačkog SDP-a Dario Janković se poziva na Statut i legimitet, a županijski predsjednik Ivan Vuković u svemu pak vidi drugog krivca, a taj je bivši predsjednik stranke Zoran Milanović.

  Zašto bi Davor Bernardić trebao odstupiti, Mateljan ističe nekoliko razloga.

  -Naime, kada vam svi govore da niste u pravu, a vi tvrdite da jeste onda je očito problem u vama. Problem je u glavi Davora Bernardića. Dva su najosnovnija razloga zbog kojih bi Bernardić trebao odstupiti; prvi je taj da je Bernardić tek četvrta osoba po popularnosti među glasačima SDP-a. Drugi je da nije uspio homogenizirati stranku, nije uspio podići rejting. Ne bavi se strankom, već dijeljenjem sinekura koje ne postoje. Zaključak je da loše vodi stranku.

  Danima se špekuliralo da bi na Bernardićevo mjesto mogla sjesti Biljana Borzan, o kojoj Mateljan ima samo riječi hvale.

  -Borzan je u svom radu u Europskom parlamentu pokazala se vrlo konkretnom, praktičnom i kao ženom koja rješava probleme. Po meni i ona ima kapacitete za vodit stranku, no međutim hoće li to biti ona ili ne za sada je stvar koja je preuranjena.

  Stranka počiva na legalitetu koji proizlazi iz statuta, zaključak je predsjednika Gradske organizacije SDP-a grada Karlovca.

  -Stanje u stranci nikako nije dobro, pada rejting upravo zbog toga što ne nastupamo zajednički. Bernardić ima legitimitet jer je legalno izabran za predsjednika stranke, a političku odgovornost snosi u trenutku kada bude njegova smjena.

  Na pitanje kako komentira pad rejtinga stranke Janković krivi sve jer prljavo rublje peru vani, a ne unutar  četiri zida. Zbog toga želi vidjeti jedinstveni SDP s nabojem i vizijom i sa spremnošću da obnaša vlast u Hrvatskoj, a to je smatra u ovom trenutku na ovakvim klimavim nogama jednostavno nemoguće.

  Leđa Bernardiću najviše drži predsjednik županijskog SDP-a Ivan Vuković. On pak za razliku od Mateljana ne vidi niti jedan razlog za Bernardićevu smjenu.

  -Recite mi ijedan razlog zbog čega bi ga se trebalo maknuti. Postoji jedino želja pojedinaca da upravljaju strankom, a stranku su gubitkom na proteklim izborima doveli na ovo sada. Prema tome poštujem predsjednika stranke koji je legitimno izabran i dok se ne dogodi konvencija na kojoj ćemo raspravljati zaslužuje li ili ne biti na poziciji, do tada je on predsjednik stranke i kao takvog ga treba poštivati. Znači, poštuje se funkcija.

  Iako su u godinu i pol dana izgubili dvoje izbore, Vuković je zadovoljan pozicijom stranke, a za slab rejting krivi prethodnike.

  -Za pad rejtinga stranke su krivi svi, a najmanje Bernardić koji je takav rejting naslijedio. To je minus prethodnika. Za pad rejtinga osobno je kriv Zoran Milanović.

  Na pomolu je vruća politička jesen za oporbu, a kako će sve završiti najbolje će kao i uvijek pokazati vrijeme.