Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u djelatnosti obrazovanja

Nezaposlenost porasla za 1,7 posto

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na karlovačkom Zavodu za zapošljavanje prema najnovijem Statističkom biltenu za listopad, ponovno je kao što je to bilo i proteklih godina, u ovo doba počela rasti nezaposlenost. Tako je broj nezaposlenih porastao za 64 osobe u odnosu na mjesec prije te ih je ukupno u evidenciji bilo 3.818.

  Što se tiče nezaposlenih osoba prema spolu i dalje prednjače žene kojih je u evidenciji bilo 2.320 i njihov udo se u odnosu na mjesec prije povećao.

  I dalje je  najviše nezaposlenih starije radne dobi, od 50 do 65 godina starosti, kojih je bilo 1.400. Od ukupnog broja nezaposlenih, prvi put zaposlenje traži njih 793.

  Osobe sa završenom srednjom školom za trogodišnja zanimanja, KV i VKV najbrojnije su na evidenciji Zavoda  i bilo ih je 1.127, zatim slijede osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom i gimnazijom - 1.009  i oni  sa završenom osnovnom školom -  884.

  Iz evidencije nezaposlenih izašlo je 567 osoba, a od  toga broja zaposleno je 316. Najviše, 285,  na temelju zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme i to u prerađivačkoj industriji. Istodobno je u listopadu 251 osoba izašla iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga, npr. izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije i drugih razloga.

  U odnosu na mjesec prije smanjene su i potrebe za radnicima. Zaprimljeno je 378 prijava potreba za radnicima što je 107 manje nego mjesec prije.

  Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u  djelatnosti obrazovanja 133, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi - 61 te u prerađivačkoj industriji - 47.

  Mjerama aktivne  politike zapošljavanja novouključeno  je 80 osoba, a istodobno je iz mjera izašlo njih 50, tako da je  broj aktivnih korisnika mjera bio 626.

  U nizu statističkih podataka Područnog ureda HZZ-a Karlovac navodi se da je najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba krajem listopada  bio je na području ispostava Karlovac - 1 562 i Ogulin  -770.