Otvorenje Muzeja Domovinskog rata na Turnju bit će 2019. na Dan grada Karlovca

Nezadovoljstvo javnim gradskim prijevozom u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Velikoj vijećnici Grada Karlovca u tijeku je šesnaesta sjednica karlovačkog Gradskog vijeća. U aktualnom satu niz je pitanja vijećnika, posebno vezano uz komunalnu infrastrukturu i gospodarstvo. Vijećnica Marija Pavičić iz HSLS-a pitala je u kojoj je fazi izgradnja Muzeja Domovinskog rata na Turnju i kada će muzej biti gotov. Na pitanje je odgovorio gradonačelnik Damir Mandić.

  -Muzej Domovinskog rata na Turnju sada je fizički vidljiv i izgradnja muzeja ide svom kraju. Otvorenje Muzeja Domovinskog rata bit će 2019. godine na Dan grada Karlovca i tada će muzej biti u punoj funkciji. Korištena su sredstva iz proračuna i javili smo se na natječaj Ministarstva turizma. U Ministarstvu branitelja odrađen je sastanak i dogovoreno je sufinanciranje projekta Muzeja Domovinskog rata s pet milijuna kuna. Tako je Ministarstvo branitelja ušlo u projekt i naš muzej bit će dio nacionalne priče spomen područja iz Domovinskog rata. Uskoro ćemo potpisati ugovor o suradnji s Muzejom Ovčara u Vukovaru. Dogovoreno je sve i oko sobe hrvatskih branitelja u Muzeju Domovinskog rata. Muzej na Turnju bit će mjesto spajanja, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.

  Dubravko Golubić iz SDP-a istaknuo je da je nezadovoljan javnim gradskim prijevozom i koncesionarom tvrtkom Autotransport. Golubić je kazao da samo za sufinanciranje nerentabilnih linija Grad Karlovac daje milijun i 800 tisuća kuna, a ukupno sa sufinanciranjem prijevoza učenika, osoba i socijalnog programa i prijevoza umirovljenika oko četiri i pol milijuna kuna. Golubić je rekao da za te novce koncesionar mora pružiti bolju uslugu, a posebno mora povećati broj linija za odlazak i povratak građana s posla. Golubić je rekao da je cijena jednokratne karte za neku liniju dvanaest kuna, a to je najviša cijena u Hrvatskoj. Na pitanje je odgovorio gradonačelnik Damir Mandić.

  -Svjesni smo da postoje problemi kod javnog prijevoza, koncesija tvrtki Autotransport ističe 2021. godine. S milijun i 800 tisuća kuna subvencioniramo nerentabilne linije. Nekih linija ne bi niti bilo da nije subvencije Grada Karlovca, novac je velik, no mislimo da je od koristi. Prošle godine uvedena je linija Grabrik – Jamadol, a zatim je proširena, pa autobus vozi od Aquatike kružno kroz grad do Jamadola. Razmišljamo o tome da Grad Karlovac ima vlastitu tvrtku za javni prijevoz, kako to imaju neki gradovi u Hrvatskoj, rekao je Mandić.

  Vijećnik Matija Furač iz HDZ-a kazao je da se na društvenim mrežama pojavilo pismo u kojem roditelji izražavaju nezadovoljstvo zamjenskim prostorom u Grabriku za djecu iz vrtića Grabrik. Vijećnik Furač pitao je zamjenicu gradonačelnika Andreju Navijalić kakva je situacija s tim problemom.

  -Obišla sam ovaj zamjenski prostor, koji ima sto kvadratnih metara i u kojem je privremeno smješteno pedeset djece u dvije grupe. Proteklog vikenda već su napravljene neke promjene, izrađena je prepreka između dva odjela. Radi se zaštita prema staklenim stijenama, a za sada je to odvojeno namještajem. Sigurnost djece nam je najvažnija. Milimo roditelje za strpljenje, jer gradimo najveći vrtić u gradu Karlovcu. Javna nabava uskoro će biti gotova i nada se da ćemo ubrzo potpisati ugovor o izgradnji vrtića, kazala je Navijalić

  Nakon aktualnog sata, na dnevnom redu je šest točaka, a među njima i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Karlovca za 2018. godinu.