Nevrijeme s tučom poharalo draganićki i ozaljski kraj – zbrajaju se štete

VIŠE IZ RUBRIKE

  Izvaljeno drveće, srušeni stupovi dalekovoda, u potpunosti uništeni usjevi kukuruza, oštećeni krovovi kuća i gospodarski objekti, automobili… Sve su to štete sinoćnjeg nevremena i tuče koja je pogodila draganićko i ozaljsko područje.

  Krov obiteljske kuće obitelji Konjek u naselju Vrh gotovo je u potpunosti uništen, čekaju da im vatrogasci dođu postaviti cerade jer strahuju od nove kiše koja bi im dodatno mogla uništiti stambeni prostor. Marica Konjek u suzama je ispričala kako im je uz krov, uništen i vrt i svi ostali nasadi. Marica i sin Krunoslav kažu da ovakvu tuču u ovom kraju ne pamte, a komadi leda bili su veličine ping-pong loptice.

  Nekoliko stotina tisuća kuna bit će šteta na imanju Roberta Domladovca, vlasnika OPG-a, koji se bavi samo poljoprivredom. Bavi se proizvodnjom mlijeka, drži 32 muzne krave i tridesetak junica za pomladak.

  -Nevreme me zateklo baš u štali. Kad je tuča počela udarati, u roku dvije minute unutra u štali sam bio sav mokar, krov je počeo prokišnjavati jer ga je razbilo na nekoliko mjesta, jako je puhalo, o kao da je sudnji dan. Padali je nekih deset minuta, komadi leda bili su veličine ping-pong loptice.

  Osim krova štale, velike štete Domladovac će imati i na usjevima.

  -Kukuruz je sav uništen, više od 20 hektara, pšenice i zobi uništeno sigurno više od 50 posto, možda se još nešto i izvuče. Štetu mogu procijeniti onoliko koliko je uloženo, više od 150 tisuća kuna je šteta na kukuruzu, ne računajući druge žitarice, a koliko će krov koštati ne znam jer je skoro svaka ploča dobila rupu od tuče, sigurno nekoliko stotina tisuća kuna. Ove godine bit će interesantno jer puno je novca uloženo u sjetvu budući da su cijene repromaterijala otišle i do 300 posto gore, kazao je Domladovac.

  Načelnica općine Draganić Anica Domladovac, procjenjuje da će štete biti velike.

  -Najveća je šteta na usjevima, ali i na obiteljskim kućama i gospodarskim. Ne bih znala kolika je šteta u ovom trenutku, ali sigurno će biti jako velika. Najviše su stradala naselja Lazina, Križančići, Franjetići, Vrh i Budrovci. Nismo još sve obišli. Srušen je dalekovod, pa je sinoć bio i nestanka struje,  nije bilo vode u Budrovcima. Nama je cilj bio da što prije pročistimo puteve i zbrinemo one koji su najviše stradali, a to je jedna obitelj u Vrhu. Intervenirali su vatrogasci da se spasi što se može spasiti. Kao jedinica lokalne samouprave pomoći ćemo koliko možemo, napomenula je Domladovac i zahvalila županiji i Stožeru CZ na pomoći. Stožer je naime, osigurao cerade koje će tijekom dana biti postavljene na oštećene krovove.

  Na adresi Križančići 13 obitelji Dražena Amića oštećen je automobil i pomoćna dvorišna zgrada. Fotografije možete pogledati u našoj galeriji slika.

  Županica Martina Furdek-Hajdin također je obišla stradala područja u pratnji načelnice općine.

  -Teško je naći riječi utjehe kad u 10 minuta nestane sav taj trud ove obitelji, kao mnogih drugih na području općine Draganić, ali i na ozaljskom području koja su najviše stradala. Cijelu smo noć bili u komunikaciji i sa Stožerom i s načelnicima gdje su stradanja nastala, prioritet su nam upravo pokrivanje stradalih krovova, u nabavi smo cerada i one se već postavljaju. Cerade će nabaviti Stožer, a postavit će ih vatrogasci. Povjerenstva za utvrđivanje štete su već na terenu i pokušat ćemo uistinu biti podrška u ovoj nesreći koja je pogodila naš kraj, kazala je županica te da će ukoliko budu ispunjeni uvjeti na zahtjev Grada Ozlja i Općine Draganić biti proglašena i elementarna nepogoda što otvara mogućnost da se aplicira i na državna sredstva.

  Nakon obilaska Draganića, županica se uputila u Vrhovac, gdje je su također zabilježene velike štete na vinogradima.