Od useljenja, skoro pa ništa ne štima

Ne nazire se kraj problemima stanara u Ulici P. Kružića

VIŠE IZ RUBRIKE

  Problemi stanara zgrade na adresi Petra Kružića 22, na Dubovcu, ako je suditi po onom što smo vidjeli i čuli prilikom posjeta, čine se, za sada, nerješivima. Pitanje je samo dana ili mjeseca kada će se cijela zgrada početi urušavati, a o stanju okoliša ovog stambenog objekta, karlovačka javnost već je dobro upoznata. Nedovršena fasada, nezaštćene odvodne cijevi, nedostatak okapnica na lođama, neispravno montirani PPZ aparati, nedostatak kontejnera za smeće, nekvalitetno napravljena drvarnica s nedovršenim ulazom i naravno već spomenuta nedovršena i neuređena okućnica, samo su neki od nedostataka uočenih na zgradi. Većina stanara na četvrtom katu već sada u spavaćim sobama i dnevnim boravcima imaju kante u koje skupljaju vodu koja kaplje sa stropova. Kronološki nam je priču o tome što se događalo prije i nakon useljenja u ovaj objekt ispričala predstavnica stanara Maja Kiš.

  -Stanove smo kupili od Sindikalne stambene zadruge iz Zagreba. Po projektu pored naše zgrade trebale su biti još tri zgrade, dječje igralište, mali trg s klupama i kompletno uređen okoliš. Napravljene su samo dvije zgrade, treća je nedovršena i za nju je napravljen samo “kostur“. Na mjestu četvrte zgrade  koja se trebala izgraditi trenutno je šikara, močvara te leglo zmija i štakora. Vlasnik cjelokupnog navedenog prostora je Sindikalna stambena zadruga. Najveći nedostaci su na četvrtom i petom katu zgrade; stanovi na petom katu koji su vlasništu Zadruge uopće nisu završeni. Na petom katu nije završena terasa, a ispod nje su četiri stana, od kojih su tri prodana i useljena, a jedan nije. U stanovima na četvrtom katu doslovno curi voda tako da se svatko od stanara snalazi na svoj način.

  Zgrada je useljena 2009. godine, a cijena kvadrata u ono vrijme je bila poprilično visoka i iznosila je 1.299 eura.  Već tada su kupci stanova uvidjeli da su prevareni, budući su očekivali da će doseliti, prema nacrtu, u potpuno uređen kompleks zgrada s uređenim okolišem i igralištima. Odmah su krenuli, doduše  u bezuspješnu bitku, za otklanjanje nedostataka, no Sindikalna stambena zadruga nije poduzela radnje kako bi ih otklonila. Odmah nakon useljenja već 2009. godine predstavnica stanara gospođa Kiš, šalje im i dopis za svaki pojedinačni stan gdje su uočeni nedostaci i nedovršeni stanovi, no ni nakon toga nisu poduzete nikakve radnje. Iduće godine stanari Miroslav Boca i Danica Trpčić ukazuju i upozoravaju odgovorne u Zadruzi na nedostatke i probleme, no od tada se više nitko nije javljao ni na telefon te više nije bilo nikakve mogućnosti kontaktiranja. Inače, od 23 stana koliko ih je u zgradi, 15 ih je prodano, dok ih je 8 neprodano te su i dalje  u vlasništvu Sindikalne stambene zadruge.

  -Do sada smo se najviše za pomoć obraćali tvrtki Inkasator koja je upravitelj zgrade. Stanari redovito plaćaju pričuvu, dok Zadruga to cijelo vrijme otkada je zgrada napravljena ne plaća. Tako se njihov dug za pričuvu popeo na skoro 200 tisuća kuna pa je Inkasator pokrenuo tužbu i dobio pravomoćnu sudsku presudu te pravo na hipoteku na imovinu. Prema posljednjim informacijama s kojima raspolažem, Sindikalna stambena zadruga nije u stečaju i voljni su platiti 70 tisuća kuna duga Inkasatoru kako bi im bio odblokiran poslovni račun, na što Inkasator nije pristao, nastavila je gospođa Kiš.

  Što se pak tiče uređenja  okoliša stanari su se za pomoć obratili i Gradu Karlovcu. No, ni tamo im nisu u mogućnosti pomoći, budući da se radi o privatnoj površini. Jedino što se može napraviti je to da komunalni redari napišu kazne, za koje je upitno hoće li biti ikada plaćene.

  Stanar zgrade Miroslav Boca tvrdi da je investitor dobio uporabnu dozvolu, ali na temelju tehničkog pregleda koji nikad nije ni odrađen. Naime, temeljem ondašnjeg zakona, sačinjen je zapisnik i  izdato uvjerenje za uporabu  kojeg je potpisao mjerodavni  gradski upravni odjel.

  -Kada sam uočio prve nedostake u izvođenju radova, pismeno sam se obratio rukovoditeljima u Sindikalnoj stambenoj zadruzi, gopodinu Kljajiću i gospođi Kovačić. Tada mi je gospodin Kljajić obećao da će svi nedostaci biti otkolnjeni, no rekli su da trenutno nemaju sredstava i da će to učinit čim budu imali novca. Od tada više nismo uspjeli komunicirati s njima na nijedan način, kaže gospodin Boca.

  -Žalosno je što zgrada propada , od podruma do krova. Čak smo bili voljni i sami  skupiti novce  za uređenje i saniranje dviju terasa na petom katu. Dobili smo ponudu  jedne tvrtka od 150 tisuća, no mi nemamo toliko sredstava. Ako nešto i trebamo napraviti moramo uložiti vlastita sredstva, konstatira gospođa Kiš.

  -Ne vidim nikakvo rješenje postojeće situacije. Strah me je da će mi se stan iznad mene jednostavno srušiti. Ja imam sljedećih 20 godina kredit za stan i jednostavno ne znam što učiniti, a rata mi je 4.350 kuna, zaključila je razočarana gospođa Maja Kiš.

   

  Štur i nimalo obećavajući odgovor Sindikalne stambene zadruge.

   

  Kontaktirali smo i Sindikalnu stambenu zadruga, čija nas je upraviteljica Ruža Kovačić uputila na savjetnika koji je u svom odgovoru bio vrlo štur i nimalo obećavajući.

  -Sindikalna stambena zadruga ne raspolaže s nekretninama i nije u situaciji da ih sada završava, rekao je savjetnik Sindikalne stambene zadruge.

   

  S problemom u stambenoj zgradi na Dubovcu upoznat je i upravitelj, tvrtka Inkasator.

   

  -Suvlasnici u stambenoj zgradi Petra Kružića 22, izabrali su za upravitelja tvrtku Inkasator. Upoznati smo sa svim problemima. Zastupajući interese suvlasnika proveli smo sve pravne radnje kako bi naplatili dug prema pričuvi koji je nastao. Imamo pravomoćno rješenje suda i pravo upisa hipoteke. Međutim, kako je g. Hanžeković upisao hipoteku u redu smo čekanja. Iskoristivši sve pravne alate, kao i suvlasnici, nemamo više drugih mogućnosti naplate dugovanja. U prvoj polovici listopada 2018. godine dopisom nam se obratila Sindikalna stambena zadruga. Zatražili su podatke o ukupnom dugu koji imaju s namjerom sklapanja sporazuma o otplati glavnice. Inkasator zastupa interese suvlasnika i bez njihove odluke ne možemo potpisati sporazum, niti otpisati bilo koja dugovanja. Kada dobijemo povratnu informaciju od Zadruge prenijet ćemo je suvlasnicima te prema njihovoj odluci dalje postupiti. Naš stav je vrlo jasan i usklađen sa pozitivnim zakonskim odredbama Republike Hrvatske, a to je da dug koji Sindikalna stambena zadruga ima prema pričuvi zgrade se mora naplatiti. Upravo nedostatak nenaplaćenih financijskih sredstava onemogućava održavanje i saniranje niza nedostataka na zgradi što umanjuje kvalitetu življenja suvlasnika i dovodi u pitanje buduće stanje same zgrade i mogućnost življenja u njoj, navodi između ostalog, u priopćenju Andreja Barberić, viša savjetnica za odnose s javnošću u Inkasatoru.