Medić: Ove godine imamo čak 64 pomoćnika u nastavi za 67 učenika

Nažalost, sve više učenika treba pomoć u nastavi

VIŠE IZ RUBRIKE

  I ove školske godine Karlovačka županija nastavlja s provođenjem vrlo uspješnog  projekta  „Karlovačka županija za inkluzivne škole“, odnosno kako se popularno naziva – pomoćnici u nastavi.

  -Što se tiče ove školske godine, nažalost, imamo više pomoćnika u nastavi. Nažalost, zato jer imamo i više učenika koji trebaju pomoć u nastavi. Prošle godine smo ih imali 52 sa 54 učenika, a ove godine ih imamo čak 64  pomoćnika u nastavi za 67 učenika, što je najveći broj od početka provedbe ovoga projekta. Ukupno su uključene 22 osnovne i srednje škole, a po prvi puta ove godine uključila se i Mješovita industrijsko obrtnička škola, kaže županijska pročelnica za školstvo Marija Medić i dodaje.

  -Proveli smo i standardnu edukaciju koja je uvijek vezana uz početak nove školske godine. Stručnu edukaciju je prošlo 19 novih pomoćnika u nastavi, a radili su uz pomoć predstavnika tvrtke Idem iz Zagreba te su nakon toga krenuli na nastavu sa svojim učenicima.

  A  o financiranju projekta „Karlovačka županija za inkluzivne škole“ je rekla.

  -Nositelj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mi smo ostvarili maksimalnu vrijednost potpore od ukupno 8 milijuna kuna kroz razdoblje provedbe od četiri godine. Projekt sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sa 1,28 milijuna kuna i Karlovačka županija u iznosu od 1,6 milijuna kuna.

  -Ističem da je to vrlo dobar projekt koji pomaže integriranju učenicima s teškoćama u razvoju u redovnu nastavu. U praksi se pokazao kao vrlo dobra pomoć učenicima i naravno olakšavanje učiteljima i roditeljima. Upravo je i osnovni cilj da se putem podrške pomoćnika u nastavi osiguraju što kvalitetniji uvjeti za obrazovanje i što uspješniju socijalizaciju učenika s teškoćama u razvoju, zaključila je pročelnica za školstvo Karlovačke županije Marija Medić.