Iduće godine planira se u potupnosti konzervirati crkva i predstaviti javnosti

Nastavljaju se arheološka istraživanja u Bukovlju

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na arheološkom lokalitetu Crkvišće u Bukovlju pored Zvečaja, na kojem istraživanja traju već sedam godina, danas su predstavljeni ovogodišnji, kao i svi radovi koji su do sada učinjeni na konzerviranju nalazišta.

  Istraživanje provodi u suradnji sa Konzervatorskim odjelom Karlovac Ministarstva kulture, Hrvatski restauratorski zavod i Institut za arheologiju Sveučilišta u Grazu, a voditeljica istraživanja i pomoćnica ravnatelja za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda doc. dr. sc. Ana Azinović Bebek o tome na čemu je hravstko-austrijska ekipa arheologa radila ove godine je rekla.

  Na sjeveroistočnom dijelu utvrde otvoren je veliki obrambeni zid širine 2,4 metra, 30 metara dužine i 1,8 metara visok, što je rijetkost na ovim prostorima, a komparativne primjere za tako dobro očuvane zidove ne možemo naći ni u susjednoj Sloveniji ni Austriji. Zatim, na tom dijelu je istražena jedna od pretpostavljene četiri kule, polukružnog oblika, radijusa 3,3 metra, a širine zidova oko metar. Otvoren je i prostor uz sjeverozapadni rub platoa, na kojem je pronađen splet zidova, koji nam je za sada još uvijek nejasan, ali smo sigurni da se radi o dva objekta, a jesu li to kula i jedna prostorija znat će se više iduće godine kada se nastave istraživanja. Istražen je i prostor s vanjske strane apside, jer nam je plan u iduće dvije godine u potpunosti konzervirati crkvu, tako da bi se ona za početak prezentirala u cijelosti, a potom i svi istraženi objekti na prilaznom putu. Također, konzervirani su zidovi narteksa crkve, zapadni zid crkve te južni zid objekta istraženog prošle godine.

  S dosadašnjom dinamikom i kvalitetom istraživanja vrlo smo zadovoljni i to prvenstveno zbog suradnje s austrijskom Institutom. Suradnja s institutom za arheologiju Sveučilišta u Grazu potpisana je kao jedan znanstveni projekt između Instituta i Hrvatskog restauratorskog zavoda u trajanju od pet godina, a kojem je namjera ubrzati radove, jer pored stručne pomoći znanstvenika i stručnjaka s austrijskog Sveučilišta, austrijski Institut na projektu sudjeluje i u financijskom dijelu. Nakon završene petogodišnje suradnje plan je izdavanje monografije o istraživanjima u Crkvišću, jedinstvenom lokalitetu kasne antike u kontinentalnom dijelu Hrvatske, koju će pratiti i izložba koja će biti postavljena u Karlovcu, Zagrebu i Grazu, kaže dr. Azinović Bebek.

  A obzirom da imamo jako dobru suradnju s općinom Generalski Stol koja nas u vidu izgradnje infrastrukture i svom potrebnom logistikom prati od trenutka početka arheoloških istraživanja, ona se nastavila i ove godine. Tako je izgrađena pristupna cesta do utvrde, a općina je financirala izradu i postavljanje informativnih ploča na lokalitetu.

  - Daljnji koraci koje ćemo zajednički poduzeti je osmišljavanje sadržaja i popularizacija ovog arheološkog parka, zaključila je Azinović Bebek.