Grošelj je govorio o usponu na himalajski vrh Makalu 1975. godine

Najpoznatiji slovenski alpinist Viktor Grošelj održao predavanje u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

    CEIK "Braća Seljan" i Planinarsko društvo "Vrlovka" iz Kamanja, organizirali su sinoć u Gradskom kazalištu Zorin dom gostovanje najpoznatijeg slovenskog alpiniste, planinskog vodiča, spasioca, sportskog učitelja i pisca Viktora Grošelja. U svom alpinističkom radu sudjelovao je u više od trideset ekspedicija te osvojio 10 od 14 vrhova iznad osam tisuća metara na svim kontinentima. Grošelj je održao predavanje pod nazivom "Ekspedicija na Makalu 1975. godine". Poznati alpinist istaknuo je da mu je drago što je došao u Karlovac.

    -Meni je jako drago što sam mogao doći u Karlovac, po prvi put sam održao predavanje u ovom lijepu gradu. Zahvaljujem mojim  prijateljima Mladenu Kuki i Krunoslavu Mlačku što su organizirali predavanje, koje smo već duže vrijeme dogovarali. Mladen Kuka i ja razgovarali smo o temi predavanja i odlučili smo se za uspon na Makalu, kazao je poznati slovenski alpinist.

    Viktor Grošelj kazao je da je uspon na Makalu bio za njega vrlo važan i da ga je usmjerio u daljnje alpinističke aktivnosti.

    -Makalu je za mene možda i najdraži od himalajskih vrhova. Značajan je utjecaj te planine na mene, ona me usmjerila u moje daljnje aktivnosti. Kada sam se popeo te 1975. godine sa samo 23 godine na vrh te planine bio je to za mene poseban osjećaj. Kada me pitaju koji mi je vrh najdraži i nakon 43 godine kažem da mi je Makalu prva ljubav. Bio sam u vašem karlovačkom Muzeju planinarstva i ekspedicionizma i moram reći da sam oduševljen. Moj prijatelj Mladen Kuka radi zaista sjajne stvari. Poklonio sam muzeju dereze, koje su bile sa mnom na dvije planine iznad osam tisuća metara, rekao je Viktor Grošelj.

    Zanimanje za predavanje Viktora Grošelja bio je veliko, pa su osim karlovačkih i zagrebačkih planinara i ljubitelja prirode, došli su i oni iz drugih dijelova Hrvatske.