Udruga Eko etno Banovac iz Draganića nastavila je s radionicama starih zanata

Na starom imanju u Lazini predstavljen kovački zanat

VIŠE IZ RUBRIKE

    Udruga Eko etno Banovac iz Draganića nastavila je s organiziranjem radionica starih zanata na starom imanju u Lazini. Danas je predstavljen kovački zanat. Predstavljanju su uz zainteresirane građane prisustvovali učenici Osnovne škole Draganići. Idejni začetnik događanja Nikola Zrinšćak iz Udruge Eko etno Banovac istaknuo je da je cilj sačuvati od zaborava stare zanate.

    -Danas smo u našem prostoru napravili kovačnicu. Na početku radionice bilo je teoretsko izlaganje, nakon toga je bilo upoznavanje s kovačkim alatom, majstor je pokazao kako se kuju motike i sjekire, a na kraju je prikazano potkivanje konja, Pozvali smo u goste Osnovnu školu Draganići, bilo je šezdesetak učenika. Naša je glavna zadaća i glavna želja da se netko od učenika zainteresira za neki od starih zanata. Nama bi bilo drago da netko od ovih učenika bude kovač, bačvar ili nešto drugo. Siguran sam da će jednog dana biti cijenjen posao kovača, ne samo zbog potkivanja konja, već i za izradu ograda i druge poslove. Kod nas ima puno muzeja, crkava i kapela gdje su kovane ograde. Kovači će jednog dana imati znatna primanja, jer to je deficitarno zanimanje. Za pomoć pri ovom našem projektu starih zanata moram zahvaliti Marku Gašpariću i Iris Biškupić Bašić iz Etnografskog muzeja Zagreb, Nikolini Belančić Arki iz gradskog muzeja Karlovac i ravnateljici Osnovne škole Draganići Marici Jurčić, rekao je Zrinšćak.

    Nikola Zrinšćak najavio je da će tijekom idućeg tjedna Udruga Eko etno Banovac ugostiti Gradišćanske Hrvate.

    -Idući tjedan dolaze nam iz Austrije Gradišćanski Hrvati. Doći će kod nas u Lazinu, u Zagreb i u Šibenik. Oni dolaze u sklopu projekta "500 let Gradišća". Bit će tu kod nas predavanje i druženje. Oni će nam reći nešto više o sebi i svom djelovanju, a mi ćemo ih toplo dočekati i ugostiti, kazao je Zrinšćak.

    Svi prisutni sa zanimanjem su pratili kovačku radionicu, a događanju se priključio i načelnik Općine Draganić Stjepan Bencetić. Serija radionica starih zanata bit će nastavljena krajem mjeseca rujna, kada će Udruga Eko etno Banovac predstaviti bačvarski zanat.