Muke po krijesu

Na povlačenje konopa dovedeni profesionalni ''štrikaši'' iz Delnica, djevojkama pomagao muškarac, nepravilnosti i s igračima nogometa

VIŠE IZ RUBRIKE

Vukovi s Kupe

Paljenje krijesa dogodine bit će na nedjelju, budući da je prijestupna godina, saznali smo na konferenciji, a najavljen je i košarkaški turnir ''Fulao si kvart'' 14.7.

Na ovogodišnju manifestaciju Ivanjski krijesovi, ali i još neke teme danas su se na konferenciji za medije osvrnuli Gažani, točnije predsjednik Udruge Vukovi s Kupe Krešimir Latin.

Na konferenciji je bilo riječi o ovogodišnjem programu i vremenu koje je pokvarilo zadnji dan, upućene su zahvala svim donatorima (palete, novčana podrška, prijevoz), kao i sugrađanima Latin je govoreći o Banijancima na krijesu ukazano na činjenicu da su za Baniju konop vukli “dečki iz drugih županija”. Naime, tema je bila nekolegijalnost, kako je bilo rečeno, jednog dijela Banijanaca i dovođenje profesionalnih štrikaša iz Delnica, zatim sporni muškarac na ženskom štriku, također se govorilo i o nekim nepravilnostima s njihovim igračima nogometa, tzv. afera "alohtonih Banijanaca", te o tome kako je to zapravo nedopustiv odnos prema krijesu koji je sada uvršten na popis nematerijalne kulturne baštine. Spomenuto je i donošenje okvirnog pravilnika kako bi se neke stvari definirale.

Ove godine je dobiveno više sredstava od Turističke zajednice, saznali smo na konferenciji, koja su iskorištena za uvođenje i nekih dodatnih sadržaja. Zahvalio je svima koji im pomažu, kao i sugrađanima. Kazao je da se planovi za iduću godinu slažu, posebice što će paljenje krijesa dogodine biti na nedjelju, budući da je prijestupna godina, a događanja se planiraju za cijeli vikend. Naglasak će biti na sportskim događanjima i raznim radionicama za djecu. Izneseni su i planovi vezani uz preimenovanje udruge i prva šira upisivanja članova.

Osim o krijesu, organizatori s Gaze najavili su i košarkaški turnir. Najavio ga je Goran Bunčić, također član udruge Vukovi s Kupe koja uskoro službeno mijenja ime u Klub Gažana.