Prvi Karlovački

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prisjećamo se i karlovačkih žrtava

Autor: Ksenija Begović

27.01.2021

Karlovac

Danas se prije svega želimo prisjetiti žrtava i staviti svoje misli i svoje poglede na sve nevine žrtve koje su u Drugom svjetskom ratu nastradale samo zato što su bile drukčije, odnosno bile su po nacionalnosti netko drugi.

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta, a tim su povodom predsjednica udruge Židovi u Karlovcu Tena Bunčić, gradonačelnik Damir Mandić i predsjednik Gradskog vijeća Martija Furač položili cvijeće i zapalili svijeće kod mrtvačnice Židovskog groblja na Dubovcu.

Bunčić je kazala da joj je drago da će se ovaj značajan dan obilježava kod obnovljene židovske mrtvačnice i da se odaje počast šest milijuna ubijenih u holokaustu, među kojima je bilo milijun djece.

Naime, Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 27. siječnja. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta na dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rada te se podiže svijest o prevenciji genocida. Tako se i danas u Karlovcu u organizaciji udruge Židovi u Karlovcu održava jedna takva edukativna, ali i komemorativna aktivnost.

S maturantima Ekonomske škole, nekolicinom njih i s njihovom profesoricom Tatjanom Protulipac ćemo obići tri lokacije s kojih su odvedene prve žrtve holokausta iz našeg grada. Prva je vila Reiner, znači Glazbena škola Karlovac iz koje je odveden Filip Reiner, druga je kuća Ive Goldsteina na promenadi, od kuda je on odveden i u Nazorovoj ulici od kud je odveden David Meisel, moj pradjed. Oni su odvedeni već 13. travnja 1941. godine i prvi stradali u holokaustu, kazala je Tena Bunčić.

Udruga Židovi u Karlovcu, kaže predsjednica, imaju u planu nekoliko manjih projekata kroz koje bi ukazali na značaj židovske zajednice u Karlovcu.

Imamo želju napraviti kamenje spoticanja, spomen ploče i obilježavanje raznih datuma vezanih za židovsku kulturu, posebno uz židovsku zajednicu u Karlovcu. Moram zahvaliti gradonačelniku jer imamo potporu od Grada što nam je posebno drago, pozdravljamo i radujemo se da ćemo moći surađivati, dodala je Bunčić.

Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da je židovska zajednica u povijesti grada imala važnu ulogu.

Znamo koliko je židovska zajednica u povijesti grada zaslužna za mnoge važne i vrijedne, ne samo objekte, nego i kulturna događanja koja naš grad čine i dan danas. Danas se prije svega želimo prisjetiti žrtava i staviti svoje misli i svoje poglede na sve nevine žrtve koje su u Drugom svjetskom ratu nastradale samo zato što su bile drukčije, odnosno bile su po nacionalnosti netko drugi. Upravo zato današnji dan, općenito kad govorimo, moramo se osvijestiti da smo svi odgovorni tamo gdje jesmo da vodimo brigu o nevinima i da ta njihova žrtva bude svima putokaz kako danas trebamo živjeti i poštivati se međusobno. Mi nastojimo te naše različitosti u gradu njegovati i prepoznati i s njima živjeti.

Spomenuo je nedavno završenu vanjsku obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju, u što je u suradnji s Ministarstvom kulture uloženo 450.000 kuna. Najavio je da slijedi i unutrašnje uređenje ovog objekta.

Zaista želimo i materijalno pokazati zahvalnost za sve ono što je židovska zajednica napravila u gradu Karlovcu. Zahvaljujem Teni i udruzi jer njenim angažmanom i inicijativom mi smo surađivali i kod spomen ploče Davidu Meiselu. Stvarno nastojimo osvijestiti ulogu židovske zajednice u Karlovcu i to činimo i danas. Ovo ne treba biti samo obilježavanje koje je vezano prigodno uz jedan datum, trebamo svi razvijati pijetet i osjećaj prema žrtvama upravo zato da bi u 21. stoljeću prepoznali one stvari koje to umanjuju, a to se ne smije dogoditi. Nevine žrtve su nevine žrtve i odgovorni smo da im odamo priznanje koje one zaslužuju, naglasio je Mandić.

Foto: Dinko Neskusil