Projekt vrijedan 1,57 milijuna kuna trebao bi biti završen do 01. kolovoza 2019. godine

Na Maloj Švarči bit će sagrađeno reciklažno dvorište

VIŠE IZ RUBRIKE

  Projekt gradnje reciklažnog dvorišta na Maloj Švarči predstavljen je danas u tom naselju. Kako je istaknula privremena pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i EU fondove, Martina Stojkić, Grad Karlovac je 01. kolovoza 2019. godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za navedeni projekt. Ukupna vrijednost mu je 1,570 milijuna kuna, a iznos bespovratnih sredstava je 1.335 milijuna kuna, što predstavlja  85 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta. Stojkić je istaknula kako su ciljevi projekta unaprijediti sustav gospodarenja otpadom na području grad Karlovca, te pridonijeti povećanju stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada  i smanjenju odlaganja na odlagališta, odnosno povećati razinu svijesti i unaprijediti znanja građana grada Karlovca s ciljem smanjenja stvaranja otpada, povećanja odvojenog skupljanja i ponovnog korištenja. U sklopu projekta, kako je istaknula Stojkić, održat će se osam informativno-obrazovnih aktivnosti vezanih za korištenje reciklažnog dvorišta i pravilno odvajanje otpada u kućanstvima. Reciklažno dvorište trebalo bi biti sagrađeno do 01. kolovoza 2019. godine. Ukupno predviđena količina odvojeno prikupljenog otpada u navedenom reciklažnom dvorištu u prvoj punoj kalendarskoj godini nakon ishođenja uporabne dozvole je 40 tona.

  Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako se Grad Karlovac maksimalno uključio u sve programe s nacionalne razine koji se tiču novog sustava gospodarenja otpadom.

  Naglasio je kako su nadležni gradski odjel i tvrtka Čistoća zaista sve odradili na vrijeme, natječaji koji su trebali ili će ići s nacionalne razine ipak idu puno sporije od onog što su planirali.

  -U ovom trenutku smo i mi morali malo redefinirati naše aktivnosti i reći ću otvoreno, opet smo brži od države, istaknuo je.

  Dodao je i da ipak, kako stvari stoje, sve ide svojim tijekom.

  -Osim reciklažnog dvorišta, Grad Karlovac je u ovom trenutku isto tako ugovorio, odnosno u tijeku je javna nabava vezana uz edukativne aktivnosti, ugovor vrijedan više od milijun kuna europskih sredstava. Isto tako smo u postupku pripreme za natječaj vezano uz sortirnicu, vezano za vozila i za spremnike, odnosno za posude, s čime ćemo danas sutra cijeli sustav staviti u funkciju, kazao je prvi čovjek našeg grada. Naglasio je i kako je Grad Karlovac prema izvješću Ministarstva zaštite okoliša što se tiče razdvajanja otpada na petom mjestu s 25 posto odvajanja.

  -To je jako dobar rezultat i govori da su sve one aktivnosti koje smo prethodnih godina poduzimali dale rezultat, a cilj je naravno doći do onih 50 posto, izjavio je.

  Rekao je i kako već u ovom trenutku u Karlovcu imamo mogućnosti razdvajati otpad, imamo preko 100 zelenih otoka, a postoji i reciklažno dvorište na Ilovcu, a ovo reciklažno na Maloj Švarči bit će završeno do 01. kolovoza iduće godine.

  -Znači već svi lagano imamo mogućnost navikavati se na novi sustav. Svjesni smo da to neće ići lako i da će biti problema oko njegove implementacije, pogotovo vezano uz višestambene zgrade, dok će se obiteljske kuće lakše riješiti, naglasio je između ostalog.

  Što se tiče novog cjenika koji treba biti donesen do kraja ove godine, Mandić je kazao kako vjeruje da ćemo u drugoj polovici studenog imati novi cjenik, da je gradska tvrtka Čistoća pri kraju sa svim analizama. Bit će fiksni i varijabilni dio cijene, a u potpunosti će se primjenjivati, kako je istaknuo, tek kada sva infrastruktura bude postavljena i sve posloženo kako treba, a usluge koje se ne budu isporučivale sigurno se neće naplaćivati.