Blaga promjena i niže temperature zraka za vikend

Na karlovačkom području do kraja rujna povoljno vrijeme

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na karlovačkom području će do kraja rujna biti dosta povoljno vrijeme i iznadprosječno toplo za ovaj dio godine. Takavo će vrijeme biti i do kraja ovoga tjedna.

  -Na karlovačkom području u nastavku tjedna očekujemo pretežno sunčano vrijeme uz slab vjetar te se temperatura zraka neće posebno mijenjati, tako da će najviša dnevna biti oko 28 stupnjeva, a jutarnje će biti između 12 i 14 Celzijevaca. Uz stabilne anticiklonalne uvjete tako će biti do vikenda, rekla je dežurna prognostičarka Ivana Havrle Kozarić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda

  Blaga promjena vremena, prema današnjim prognostičkim modelima,  očekuje nas od ovog vikenda.

  -Čini se blaga promjena u smislu pada temperature zraka i povećanja naoblake. Sa sjeverozapada i sjevera kontinenta doći će u naše krajeve dosta velika promjena u smislu hladnije zračne mase koja će s tim u vezi donijeti najprije oblake tijekom subote te najvjerojatnije i u nedjelju. S tim oblacima stići će i hladnije vrijeme i mogućnost za kišu; koliko će je biti i u kojem će je periodu biti još nije posve sigurno; najvjerojatnije će to biti male količine, ako uopće i budu te je najveća vjerojatnost da to bude s prijelaza subote na nedjelju. Glavnina te promjene bit će u količini oblaka, nešto malo pojačanom vjetru i njegovu okretanju na sjeverne smjerove te naravno u padu temperature zraka. Tako će u subotu temperatura biti oko 24, a u nedjelju još niže te je najveća vjerojatnost da će biti oko 20 stupnjeva,najavila je Havrle Kozarić.

  Nakon, pak, ove kratkotrajne i brzo prolazne promjene uslijedit će ponovno lijepo vrijeme, idealno za poljoprivredne radove i uopće radove na otvorenom.

  -Čini se da ćemo sljedeći tjedan opet imati stabilnije vrijeme, sunčanije i toplije. Kao i ovaj i sljedeći tjedan bit će iznadprosječno topao, no ipak ne kao ovaj. Vrijednosti će biti između 24 i 26 stupnjeva. Da li će do kraja rujna biti još kiše, za sada je dosta upitno. Karlovačko područje je sa sjeverozapada najprije na udaru te uvijek može doći malo veća količina oblaka jer kada i fronte zastanu nad Alpama; Slovenija i naša granična područja mogu dobiti malo veću količinu oblaka te s tim u vezi malo kiše, za kraj je istaknula Havrle Kozarić.