Suradnja Grada Karlovca i hrvatske manjine u Mađarskoj

Na Balatonu je do sada besplatno ljetovalo dvjestotinjak djece

VIŠE IZ RUBRIKE

nezaboravno ljeto za udomljenu djecu

''Svake godine se veselimo ugostiti vašu djecu iz Karlovačke županije i to financira naša samouprava, a naša djeca se vesele svake godine otići na more u Selce'', istaknula je Katalin Bencsik.

Djeca smještena u udomiteljskim obiteljima ove su godine imala priliku za malo drugačije ljetovanje, umjesto na moru boravili su na Balatonu u Mađarskoj. Kako je bilo u poznatom mađarskom ljetovalištu doznajemo iz priče koju nam je poslala udomiteljica Marina Novaković Matanić.

U ljetovalištu na Balatonu obavili smo razgovor s dvije najzaslužnije osobe zbog koji djeca iz Karlovačke županije odlaze na besplatno ljetovanje na Balaton, a to su naša Karlovčanka Biserka Šintić te Katalin Bencsik koja živi u Budimpešti, ali je hrvatskog podrijetla. Osim s ove dvije izvrsne žene razgovor smo obavili i sa Stefany Mihić koja je ove godine bila prvi put na ljetovanju, a inače je smještena u udomiteljskoj obitelji. Ove godine djeca iz udomiteljske obitelji bila su prvi put na ljetovanju na Balatonu.

Biserka Šintić naša je sugrađanka koja je itekako poznata mnogim generacijama učenika jer je godinama predavala fiziku i tehničku kulturu. Iako je godinu dana u mirovini, svoje vrijeme i dalje aktivno provodi što radeći honorarno kao turistički vodič, što volonterski vodeći djecu na putovanja.

Dugo godina upravo je profesorica Biserka Šintić vodila  grupe djece koja su išla na besplatno ljetovanje u Selce koje je financirano iz socijalnog programa grada Karlovca. Upitali smo je od kuda motivacije da svoj rad i vrijeme posveti dugi niz godina upravo djeci koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

-Moja kćer živi na moru i stalno me zove da dođem kod nje na odmor, ali neki unutarnji glas i moja želja mi govore da ako ne otpeljam djecu iz Karlovca na more, da možda druge prilike za ljetovanje neće ni imati. Stoga, svoje vrijeme svake godine izdvojim da ih otpeljam na ljetovanje u Selce, a to je zapravo najmanje što sam i mogla učiniti za sve učenike s kojima sam radila godinama. Bilo je učenika koji su išli na ljetovanje u Selce sa mnom od prvog osnovne, pa sve do polaska u srednju škole, a kasnije smo ostali u kontaktu i uvijek mi se javljaju.

Prisjeća se kako se zapravo došlo do suradnje s Mađarima radi koje upravo djeca iz Karlovačke županije odlaze na besplatno ljetovanje na Balaton.

-Upravo iz Selca je došlo do suradnje s Mađarima. Na brodu sam se slučajno susrela s Katalin Benscik koju svi iz Karlovca zovemo Katica. Bilo je to prije više od 15 godina. I kroz razgovor došle smo do zajedničke ideje o suradnji koja bi se mogla odviti između Hrvatske i Mađarske. I nakon 15 godina iz te suradnje izraslo je raznih kvalitetnih projekata, a jedan od najboljih je zasigurno da je do sada oko 200 djece iz Karlovačke županije  ljetovalo besplatno  na Balatonu. A s druge strane Mađari, odnosno suradnja je ostvarena s Hrvatima koji žive u Mađarskoj jer Katalin radi u Hrvatskom veleposlanstvu, dolaze na ljetovanje u naše Karlovačko odmaralište u Selce, kao i na dan grada Karlovca, na Dane piva i sl. Osim ljetovanja, naš sugrađanin upravo radi ove suradnje održao je izložbu u Budimpešti, kao i učenik Glazbene škole u Karlovcu koncert. Na svakom ljetovanju djeca stvaraju nova prijateljstva, jer osim naše djece u tom kampu su djeca iz Budimpešte čiji su roditelji, ili bake i djedovi hrvatskog podrijetla te idu u hrvatsku školu u Budimpešti. U kampu se druže i imaju organizirane mnogobrojne zanimljive kreativne, edukativne i zabavne aktivnosti.

-Nadamo da će iz tih prijateljstava doći i do novih zajedničkih ideja i suradnje na još većem nivou nego što je to do sada bilo jer prostora i prilike je dovoljno, ispričala je Šintić. A osim suradnje s Mađarima profesorica Šintić naglasila je da je jako dobra suradnja i s Francuskom.

Na naše pitanje koliko još planira biti aktivna u segmentu vođenja grupa djeca, profesorica se nasmijala i kaže da koliko god bude mogla, a ne odbacuje niti ideju da jednog dana vodi i grupu umirovljenika smještenih u domove za starije osobe, ali za sada ostaje na tome da vodi djecu.

Naša druga sugovornica, Katalin Bencsik zaposlena je na pola radnog vremena u Hrvatskoj školi u Budimpešti, a pola radnog vremena u Hrvatskom veleposlanstvu u Mađarskoj. Hrvatska škola u Budimpešti će u studenom proslaviti trideset godina, a u ovom trenutku ukupno je pohađa 250 učenika (vrtić, osnovna škola i gimnazija). U veljači ove godine joj je županica Martina Furdek Hajdin uručila Medalju županice zbog njezinog humanitarnog rada i doprinosa u izgradnji prijateljskih odnosa između Hrvatske i Mađarske, odnosno između VII. Okruga grada Budimpešte Erzsebetvarosa i Karlovca. Na inicijativu Katice Benčik, organizirani su brojni susreti i druženja u Karlovačkoj županiji i u Mađarskoj. Djeca iz Mađarske tako su ljetovala u Hostelu u Selcu, a Karlovčani su bili u Centru za djecu i mlade na Balatonu. Zahvaljujući toj suradnji i prijateljstvu, niz mađarskih izaslanstava upoznalo je proteklih desetljeća ljepote Karlovačke županije, a neki su umjetnici iz naše županije održali nastupe i izložbe u Budimpešti.

Katalin nam je ispričala kako je suradnja započela za vrijeme gradonačelnika grada Karlovca Mire  Škrgatića, a intenzivno se nastavila nakon toga za vrijeme gradonačelnika Damira Jelića te je suradnja opstala sve do današnjeg dana.

-Da je suradnja uspješna govori i činjenica, da sam dobila posebnu medalju Karlovačke županije. Medalja mi je dodatni motiv kako bi našu suradnju podigli na još višu razinu. Svakako ima puno prostora za povezivanje gospodarskih subjekata između naše dvije države. Svake godine se veselimo ugostiti vašu djecu iz Karlovačke županije i to financira naša samouprava, a naša djeca se vesele svake godine otići na more u Selce. Svake godine posjetimo Selce krajem kolovoza, a onda posjetimo i naravno Dane piva u Karlovcu, istaknula je. Katalin nam je rekla kako joj je od hrvatskih pjevača najdraži Dražen Zečić, ali ove godine ne gostuje na Danima piva pa ga naša Katica ipak neće slušati uživo.

Prvi puta je na Balatonu bila i Stefany Mihić, djevojčica smještena u udomiteljskoj obitelji.

-Prvi put sam bila na Balatonu i mogu reći svakako da nosim s Balatona nezaboravne trenutke. U sobi s nama su bile i Ana i Tamara koje su moje vršnjakinje i koje pohađaju hrvatsku školu u Budimpešti. Osim njih upoznala sam tamo i ostalu djecu koja su došla iz Budimpešte. Dobro je što iako smo mi došli u Mađarsku nismo imali problema oko jezičnih barijera, jer sva djeca znaju hrvatski jezik. Ponekad smo imali osjećaj da smo u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo u skorašnje vrijeme posjetiti i Budimpeštu i njihovu školu, jer svakako ono što je zanimljivo da pod satima tjelesne kulture oni imaju narodne plesove, pa bi htjela vidjeti i sve ostale stvari kako funkcionira hrvatska škola u Budimpešti. Volim ići na putovanja gdje možemo upoznati naše vršnjake i gdje međusobno možemo učiti jedni od drugih i upoznavati i druge kulture, rekla je Stefany.

Razgovor vodila: Marina Novaković Matanić, udomiteljica

Fotografije: Stela Ćuković, učenica 2. razreda / smjer: fotograf