Prvi Karlovački

Na 292 biračka mjesta u KA-županiji, pravo glasa ima 108.220 glasača

25.05.2019

Izbori

Perković: Pozivam sve da u što većem broju izađu na izbore i ispune svoju ustavnu zakonom određenu zadaću

Svi punoljetni građani Europske unije, pa tako i Hrvatske imat će u nedjelju prilike izbrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Posljednji europski izbori održani su 2014. i bili su najveći transnacionalni izbori ikad održani u isto vrijeme. Je li sve spremno za nedjeljne izbore u Karlovačkoj županiji, upitali smo zamjenika predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva Ivana Perkovića.

U okviru svojih nadležnosti Povjerenstvo je izvršilo dovoljnu pripremu za provedbu izbora. Ono što je zapravo važno javnosti napomenuti da Županijsko izborno povjerenstvo u Karlovcu brine za provedbu izbora u 22 jedinice lokalne samouprave, odnosno u pet gradova i 17 općina. Imenovali smo 292 biračka mjesta na kojima će se održati izbori.

Postoje i dva posebna  izborna mjesta, a o broju upisanih birača u Karlovačkoj županiji Perković je rekao.

Prema zaključenom izvodu iz popisa birača u Karlovačkoj županiji je 108.220 glasača.

Danas i sutra na snazi je izborna šutnja, to jest vrijeme kada prestaje izborna promidžba. Za narušavanje izborne šutnje predviđene su i kaznene odredbe pa se tako pojedinac, odnosno fizička osoba  može kazniti novčanim iznosom do tri tisuće kuna. Kandidat na izborima se, pak, može kazniti, ukoliko naruši izbornu šutnju, kaznom od 10 do 30 tisuća kuna.

Ovaj put glasački listić će biti po svojoj veličini zaista velik, kao se to kaže kao plahta na kojem će biti sadržane liste, njihovi nositelji i kandidati. I pri tome će baš na toj većoj listi glasač moći zaokružiti po svojoj želji jer je slobodan u opredjeljenju; nitko mu ne može sugerirati, niti smije kako će i na koji način te koga zaokružiti, objašnjava Perković i poručuje.

Moram dodati da su ovo važni izbori i da bismo željeli da na izbore zaista izađe što veći broj glasača te tako na aktivan način iskažu svoje opredjeljenje koje su zapravo političke opcije za njih važne i koga će zaokružiti. Time će ispuniti svoju ustavnu zakonom određenu zadaću. (m.m.)