Pribavljanje osobnih podataka u svrhu zlouporabe

MUP upozorava: Facebook-om kruži nova prijevara, ne nasjedajte

VIŠE IZ RUBRIKE

    MUP je danas izvijestio da su zaprimili više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na Facebook stanicama čiji je cilj pribavljanje osobnih podataka on-line žrtava i njihova zlouporaba.

    - Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre te je za sudjelovanje potrebno stranicu označiti sa 'sviđa mi se'/ 'like', podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku. Nakon određenog vremena, sudionici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice , objašnjava MUP.

    Upozoravaju tako građane kako je jedini cilj počinitelja koji su kreirali lažne Facebook stranice na prijevaru pribaviti osobne podatke u svrhu zlouporabe.

    MUP stoga upozorava korisnike Facebooka da ne dijele takve objave na vlastitim Facebook stranicama te svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šalju putem društvenih mreža ili elektroničke pošte.