Drveni svijećnjak osvojio je srebrnu, a Magnetski levitator s arduinom brončanu medalju

Mladi inovatori iz Šumarske i Tehničke škole vratili se s medaljama iz Nürnberga

VIŠE IZ RUBRIKE

    Jedna od najpoznatijih i najstarijih međunarodnih inovacija IENA u Nürnbergu ove je godine proslavila 70. obljetnicu, a i ovogodišnje jubilarno izdanje, koje je trajalo od 1. do 4. studenog, bilo je uspješno za hrvatske inovatore. Inovatori Karlovačke županije predstavili su se s dva eksponata, kako doznajemo od Marka Bubaša, predsjednika Udruge inovatora Karlovačke županije.

    Odlučeno je da će boje naše županije braniti mladi inovatori, budući da je sajam u Nürnbergu uglavnom i posvećen mladima. Tako su se među ukupno deset inovacija, s koliko su se predstvaljali hrvatski inovatori našle i dvije iz Karlovca.

    Inovacija Drveni svijećnjak učenika Adrijana Mateše i Tomislava Gojšića iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac pod mentorstvom Juraja Sutlića i Ljiljane Lozančić osvojila je srebrnu medalju, a brončanu medalju osvojila je inovacija Magnetski levitator s arduinom mladih inovatora Matije Petranovića i Josipa Grahe iz Tehničke škole Karlovac pod mentorstvom profesora Marjana Anića.

    Ukupno su hrvatski predstavnici osvojili četiri zlatne, tri srebrne i tri brončane medalje.

    Nastup u Nürnbergu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.