I dalje najveći problemi financiranje članova i udruga, arhitektonske barijere i nesavjesni vozači

Međunarodni je dan bijelog štapa

VIŠE IZ RUBRIKE

  Udruga slijepih Karlovačke županije danas je prigodnim druženjem i prezentacijom časopisa udruge „Život slijepih“ obilježila Međunarodni dan bijelog štapa, svjetski dan svih slijepih osoba s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

  U prostorijama udruge na Strossmayrovom trgu tako su se u slavljeničkoj i opuštenoj atmosferi družili članovi udruge, predstavnici gradske uprave i tvrtki i Centra za socijalnu skrb. Udruga ima 113 članova pretežno treće životne dobi, a problemi su im isti kao i drugim osobama bez ili s oštećenim vidom u našoj državi, kaže predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije Denis Velimirović.

  -Stalni i najveći problem je slabo i nedostatno financiranje, koje je najniže u svijetu, pa tako za tuđu njegu naši članovi dobivaju tek 420 ili 600 kuna, kao i financiranje rada udruga. Sve financiranje ide preko projekata, što znači da ukoliko projekt ne prođe na pojedinim natječajima vrlo lako se može dogoditi da jednostavno nema novca za plaće i planirane aktivnosti, što pak znači „ključ u bravu“. Nadam se da se naša udruga neće naći u takvoj situaciji, jer se redovito prijavljujemo na lokalne i nacionalne projekte, koji nam redovito prolaze, a i suradnja s županijskim i gradskim vlastima je na zadovoljavajućoj razini, pa kad god nam je potrebo uvijek nam izlaze u susret i pomognu. Što se tiče ahritektonskih barijera koje nam otežavaju kretanje i dostupnost pojedinim institucijama i tvrtkama, stanje je malo bolje nego prije nekoliko godina, ali još se uvijek „borimo“ s nesavjesnim vozačima koji svoje automobile parkiraju na nogostupe što nam znatno otežava kretanje. Jako sam zadovoljan odnosom građana, pogotovo djece, prema osobama bez vida, jer tek se sada pokazuje koliko je važna suradnja i posjeti vrtićke i školske djece našoj udruzi ili odlazak naših članova njima u posjete, gdje smo putem takvih druženja senzibilizirali najmlađu populaciju na naše probleme i što je najvažnije počeli su razumijevati da smo svi isti, samo što smo mi malo drugačiji.

  Verna Župec, voditeljica projekata u Udruzi slijepih, upoznala nas je s projektom koji je prošli tjedan završen, a radi se o postavljanju taktilnih staza na karlovačkom Korzu.

  -Postavljene su dvije trake u dužini od 4 metra, koje će omogućiti bolje i samostalnije kretanje slijepim i slabovidnim osobama. Projekt je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u iznosu od 11.805 kuna. Inače, dugoročna strategija naše udruge je omogućavanje slijepim i slabovidnim osobama lakše kretanje po javnim površinama, gdje još ima arhitektonskih barijera. Nažalost mnoge jave ustanove još nisu adekvatno obilježene i nisu prilagodile svoje ulaze i prostorije lakšem i sigurnijem kretanju osobama s invaliditetom, pogotovo onim slabijeg ili bez vida. Taktilne trake svakako bi se trebale postaviti na najfrekventnije lokacije u gradu, kao što su autobusna stajališta, pothodnik ili javne ustanove koje do sad još nisu adekvatno obilježene, zaključila je Župec.

  Inače, Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog  15. listopada još od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, predsjednik SAD taj dan proglasio Danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je oko 39 milijuna slijepih osoba. U Hrvatskoj je registrirano 45 478  osoba kod kojih su sljepoća i znatna slabovidnost uzrok invaliditeta, od kojih je 4 217 slijepih osoba. Tako u Hrvatskoj na svakih tisuću stanovnika deset osoba ima oštećenje vida koje uzrokuje invaliditet.