Umjesto redovne nastave danas je dan za neformalno učenje

Međunarodni dan srednjoškolaca u Gimnaziji

VIŠE IZ RUBRIKE

  Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se danas u Gimnaziji Karlovac. Ovo je druga godina kako gimnazijalci obilježavaju svoj dan pa umjesto redovne nastave u školi se održava niz aktivnosti i radionica, kako je rekao predsjednik Vijeća učenika Karlo Kučan.

  -Naglasak je na neformalnom učenju i cjeloživotnom obrazovanju koji potičemo kroz ovaj projekt. Danas nećemo imati klasičnu nastavu, nego će učenici na ne klasična znanja upijati znanja koja ih zanimaju. Imamo radionice iz poduzetništva, politika za mlade, novinarstva, plesa, umjetnosti. Organizirali smo stvarno široki spektar radionica na koje učenici mogu ići. Želimo mlade potaknuti da se i u budućnosti obrazuju, da shvate važnost neformalnog učenja i da nije u školi kraj učenju. Nadam se da će ovaj projekt zaživjeti i nastaviti se i dalje.

  Ravnateljica Gimnazije Snježana Štranjgar kazala je da već niz godina u školi daju učenicima mogućnost da bar na jedan dan osmisle što će raditi u školi i da na taj način pokažu svoju kreativnost.

  -Prošle godine smo prvi dan obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca i oni su to složili u formi kviza u koju su uključeni svi razredi i to je bilo vrlo dinamično. Ove godine su imali potpuno drugo rješenje vezano uz predavanja i radionice. Ove su si godine dali drugi cilj, što mi pozdravljamo, jer njihova kreativnost dolazi na ovaj način do izražaja. To su stvarno djeca koja se mogu pokazati u sasvim novom svjetlu i vrlo su kreativni, pozitivni energični i uporni.

  U osmišljavanju i provođenju programa pomažu im i udruge koje su svojim  radom usmjere ena mlade, između ostalih i Carpe Diem. Predsjednica Aleksandra Porebarac je naglasila da s Gimnazijom Karlovac uspješno surađuju već 10 godina, a danas je bilo riječi o projekti Volonterska školica.

  -U ovom projektu smo educirali nastavnike i učenike o volontiranju i danas smo otvorili volonterski klub. Projekt Volonterska školica je financiran iz Europskog socijalnog fonda i sufinanciran preko ureda za udruge Vlade RH. Provodi se godinu i pol dana i još pola godine ćemo se družiti s ne samo Gimnazijom Karlovac nego s ostalih osam škola koje su uključene u ovaj projekt, rekla je Podrebarac.

  U obilježavanje Dana srednjoškolaca uključena je i KAoperativa, odnosno udruga KAmatrix, koji su u suradnji s Carpe Diem-om inicirati debatu na temu – Otići ili ostati, mobilnost i migracija mladih. Cilj je da se čuju razmišljanja mladih o odlasku ili ostanku u Hrvatskoj, o problemima, a koji će, nada se Karlo Kučan, doći „do ušiju odraslih“ koji mogu nešto promijeniti.