Agroturizam - izazovi i razvoj turističkog proizvoda, tema trodnevne konferencije

Međunarodna konferencija "TurizmiKA" okupit će četrdesetak studenata

VIŠE IZ RUBRIKE

  Trodnevna međunarodna studentska konferencija “TurizmiKA – šetnja gradom susreta”, koju organizira Studentski zbor, studenti i poslovni odjel Veleučilišta u Karlovcu, održat će se idući vikend, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na karlovačkom Veleučilištu. U Karlovcu će tim povodom boraviti oko 40-tak studenata 1,2 i 3 godine turizma i ugostiteljstva s hrvatskih veleučilišta te gosti, studenti iz Republike Srbije. Glavna tema prve konferencije bit će „Agroturizam- izazovi i razvoj turističkog proizvoda“, kojoj je cilj potaknuti rast i razvoj agroturizma te upoznavanje i informiranje studenta s agroturizmom.

  Dekanica Veleučilišta u Karlovcu dr. sc. Nina Popović pohvalila je ovu konferenciju koju su inicirali studenti, koja na neki način podiže i kvalitetu nastavnih procesa.

  -Isto tako, na ovu konferenciju gledamo i kao na inovativni način izvođenja nastave i dodatnu izobrazbu studenata vezano uz njihove organizacijske, komunikacijske i prezentacijske vještine, zapravo sve ono što studentima treba da bi se što bolje uključili na tržište rada. Prema tome ova konferencija će biti prilika da u suradnji sa svojim kolegama studentima s drugih veleučilišta karlovački studenti turizma i ugostiteljstva usporede svoja znanja, vještine i kompetencije, izjavila je dekanica Popović.

  TurizmiKA je osmišljena kao konferencija koja će prvenstveno promovirati stručne studije turizma i ugostiteljstva kroz temu agroturizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, koji ima ogroman potencijal, koji nažalost nije dovoljno iskorišten, rekao predsjednik Studentskog zbora Ivan Iviček. Mladi i obrazovani ljudi sad će imati priliku uhvatiti se u koštac s ovom problematikom i pokušati kroz predavanja eminentnih stručnjaka iz područja agroturizma pronaći rješenja koja će se moći u budućnosti primijeniti na određenim turističkim kontinentalnim destinacijama. Nadamo se da će s vremenom konferencija postati tradicionalna jer joj je cilj organizacija predavanja i edukativnih radionica kojima će se proširivati znanja, stvarati i širiti kontakte s poljoprivrednim proizvođačima, kao i povezivanje studenata s njima, a sve u cilju boljeg poslovnog razvoja, kaže Iviček.

  Nevenka Živković, studentica specijalističkog studija poslovnog upravljanja i inicijatorica TurizmiKA-e predstavila je program konferencije.

  -U petak 26. listopada u zgradi Veleučilišta Karlovac na Strossmayerovom trgu je svečano otvorenje konferencije, nakon čega slijedi patry upoznavanja i druženja studenata u jednom loklu u centru grada. Radni dio konferencije počinje u nedjelju u Aquatici, gdje će do 15 sati biti održano nekoliko predavanja. Prvp predavanje održat će Silvija Podoljak, direktorica TZ Požege i jedna pod pokretačica agroturizma u Hrvatskoj, a tema njezinog predavanja je „Destinacijsko brendiranje i pozicioniranje kroz agorturizam“, a drugi predavač je Robert Baćac, nacionalni konzultant za agroturizam pri UNDP-u i direktor konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre – Ruralis. Isto tako održat će se i natjecanje studenata „case study-a„. Završni dan konferencije studenti će provesti u Srcu prirode u Gorici Lipničkoj, gdje će im vlasnik imanja Ivan Srakovčić održati predavanje o tome kako je on uspio ideju pretvoriti u poduzetnički pothvat i kako je razvio agroturizam.

  Kako je Aquatika suorganizator ovog događanja, tijekom subote 27. listopada, drugog dana Konferencije od 9 do 15 sati svoje proizvode predstavljat će i prodavati oko 20-tak OPG s karlovačkog područja.