"Mi u HDZ-u podržavamo stav gradonačelnika"

Marija Jelkovac: „Projekt mini hidroelektrane u potpunosti je napravljen u skladu sa zakonom“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon predstavnika karlovačke oporbe, pa zatim gradonačelnika Damira Mandića, na temu mini hidroelektrane na Korani danas se novinarima obratila i predsjednica karlovačkog HDZ-a, Marija Jelkovac.

  Naglasila je kako je projekt u potpunosti napravljen u skladu sa zakonskom procedurom i po pravilima struke.

  -Prije svega važno je reći da je od 2002. godine naovamo u svim prostorno planskim dokumentima i Karlovačke županije i Grada Karlovca projekt mini hidroelektrane prepoznat, da je 2011. godine Konzervatorski odjel izdao uvjete za obnovu, te da je 2012. godine donesena Studija utjecaja na okoliš mini hidroelekrane. Nakon toga, 2015. godine izdana je građevinska dozvola koja je 2018. godine doživjela dvije izmjene, prvu zbog promjene investitora, a drugi put zbog produženje roka važenja same građevinske dozvole. Ovo govorim da još jednom istaknem da je ovaj projekt zaista napravljen u skladu s cjelokupnom zakonskom procedurom i svim pravilima struke i da naglasim da je u postupku donošenja svih tih akata prostorno planske dokumentacije bilo prostora za javnu raspravu koja je izostala, navela je.

  Istaknula je i kako je reakcija i Darija Jankovića i Davora Petračića zakasnila nekoliko godina.

  -Budući su i gospodin Janković koji je bio i pročelnik u gradskoj upravi a i Petračić sudski vještaci i jako dobro im je poznata procedura i pravila struke i mislim da su i oni svjesni da je ova njihova reakcija u subotu zakasnila barem nekoliko godina. Da ne govorim da me zaista čudi da netko tko u svom svakodnevnom poslu propituje i ocjenjuje da li je nešto u skladu sa zakonom  i pravilima struke, s druge stane  kada nastupa u javnom prostoru kao političar, napada upravo nešto što je napravljeno i u skladu sa zakonskom procedurom i sa svim pravilima struke, istaknula je.

  Predsjednica karlovačkog HDZ-a smatra da je u cijelom razdoblju bilo vremena za argumentiranu raspravu, a ne da se sada u trenutku kada praktički treba zaživjeti, taj projekt paušalno napada. Na kraju je poručila i kako u karlovačkom HDZ-u podržavaju gradonačelnikov stav.

  -Želim reći da sigurno gradonačelnik donosi odluke vodeći računa i o interesima građana i o onome što oni žele, isto tako vodeći računa i o tome da budemo odgovorni prema investitorima, prema ljudima koji ulažu svoj novac u ovaj grad, stvarajući novu vrijednost, stvarajući nova radna mjesta. Dakle, nekad je potrebno napraviti određene kompromise. Sigurno, što se tiče nekakvog narušavanja vizure ovog prostora i mogućnosti pogleda, pa o tome nije odlučivao gradonačelnik, on je tu prihvatio rješenja struke. Ako ta rješenja mogu biti drukčija, gradonačelnik je sam rekao „spremni smo i o tome razgovarati, ali argumentirano“, naglasila je Jelkovac te dodala da oni kao HDZ imaju isti takav stav, dakle podržavaju gradonačelnika u njegovom stavu.