Prvi Karlovački

Malim ZILIK-om počela 48. Zimska likovna kolonija

Autor: Sunčica Laić

24.01.2022

Kultura

ZILIK će ove godine biti realiziran u reduciranom obliku, Velikog ZILIK-a neće biti, a domska djeca će i dalje biti u fokusu manifestacije

Otvorenjem Malog ZILIK-a danas je započela 48. Zimska likovna kolonija.

-Nakon jednogodišnje pauze održavamo 48. ZILIK, ove godine u reduciranom obliku zbog poštivanja epidemioloških mjera. Počinjemo danas s likovnom radionicom magistre edukacije likovne kulture Mirele Blažević pod nazivom “Slikarska kuharica“. U utorak 25. siječnja će akademska slikarica i kiparica Andrea Cihlar održati dvije različite radionice: prijepodnevnu radionicu pod nazivom “Reljefi i konstrukcije” i poslijepodnevnu radionicu pod nazivom “Slaganje objekta”. Srijeda je rezervirana za magistra grafike Matka Antolčića koji će održati radionicu pod nazivom “Veseli zoološki vrt”. U četvrtak nam dolazi akademski slikar Damir Facan-Grdiša koji će s djecom održati radionicu pod nazivom “Basne”. Mali ZILIK zatvaramo radionicom akademske slikarice Ivane Barišić Tomšić koja je za petak 28. siječnja osmislila radionicu “Ja volim, ja želim…”, izjavila je Sonja Švec Španjol, izbornica kolonije i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a.

Svečano otvorenje 48. ZILIK-a ove godine bit će obilježeno izložbom akademskog slikara Željka Subića pod nazivom “Vagoni – bilješka u vremenu” večeras u 19.30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.

-Kako imamo ZILIK u reduciranom izdanju, fokusirali smo se na Mali ZILIK jer on je ipak najvažniji radi djece. Doći će nam pet akademskih slikara, od kojih će svaki dan drugi umjetnik održavati likovne radionice prijepodne i poslijepodne, a fokus je prvenstveno na domsku djecu. Izostat će Veliki Zilik jer nam inače umjetnici borave u Domu i druže se s djecom, a što zbog mjera trenutno nije moguće, ali imat ćemo završnu izložbu gdje će se onda predstaviti radovi koji su nastali na malom ZILIK-u, ističe Švec Španjol.

Naglašava i kako je ovaj 48. ZILIK posvećen dugogodišnjem izborniku i voditelju ZILIK-a Nikoli Albanežeu koji nas je početkom ove godine puno prerano napustio, a ostavio je iznimno značajan trag svojim djelovanjem ne samo na ZILIK, već i na kulturni i umjetnički život Karlovca.

Na specifičnosti ovogodišnjeg ZILIK-a osvrnula se i Nataša Horvat, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednicu Vladimir Nazor.

-Ovaj ZILIK će što se tiče Malog ZILIK-a i rada s djecom biti nešto malo drugačiji u smislu da nažalost ove godine ne možemo pozvati djecu iz škola da nam gostuju zbog situacije s covidom. Iz Domova će nam djeca dolaziti u manjem opsegu jer svi funkcioniramo po istom principu sukladno dozvoljenom broju djece. Isto tako, odgajatelji koji će imati covid potvrde i djeca koja će biti testirana. Ne možemo nažalost primati ni djecu koja su dolazila u pratnji svojih roditelja, a sve zbog preporučenih epidemioloških mjera, pojašnjava Horvat. Također ističe kako zbog epidemioloških mjera ni mogućnosti smještaja umjetnika neće biti Velikog ZILIK-a ni završne večeri, ali unatoč svemu smatra da je ipak bolja opcija ZILIK održati jer kako navodi: “ZILIK je tradicija, brend našega grada, a između ostalog on i je osnovan i oformljen radi djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi”.

Akademska umjetnica Mirela Blažević otkrila je što će djeca na današnjoj radionici “Slikarska kuharica“ raditi.

-Djeca će izrađivati autoportrete od hrane koju najviše vole jesti i vodit ćemo se onom izrekom „Ono si to jedeš“, a uzor ćemo pronaći u umjetnosti, odnosno u slikarstvu Giuseppea Arcimbolda, manirističkog slikara koji je također izrađivao portrete od hrane, otkrila je Blažević.

Djeci iz karlovačkog Centra danas su se na radionici priključila i djeca iz Dječjeg doma Vrbina iz Siska.