Hajsan Dolinar: Cilj je podignuti kvalitetu usluga, ali i za četiri posto smanjiti upućivanje pacijenata u bolnicu

Ljepši, uređeniji i pristupačniji prostor karlovačkog Doma zdravlja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački Dom zdravlja, u kojem su završeni radovi preuređenja prostora prizemlja, posjetila je danas zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Cijeli posao obavljen je u sklopu projekta KaŽu zdravlje, vrijednog 11,5 milijuna kuna,  u koji je uključeno šest domova zdravlja iz cijele županije. Ukupna vrijednost ovog je, pak,  2,7 milijuna kuna. Iznos od 1,9 milijuna kuna odnosi se na sufinanciranje izvođenja infrastrukturnih zahvata u zgradi na Dubovcu i dispanzeru na Baniji, dok je 761 tisuća kuna namijenjena za nabavu medicinske opreme. U staroj bolnici na Dubovcu  je tako preuređeno prizemlje te prilagođeno osobama s invaliditetom, uređene su čekaonice i ordinacije, napravljena nova rasvjeta,  sanitarni čvor za osobe s invaliditetom, prilagođen je pristup laboratoriju te postavljene taktilne površine da bi se osobe smanjene pokretljivosti lakše snalazile. Nakon obilaska prostora zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je izjavila.

  -Cilj je ovog projekta, na razini primarne zdravstvene zaštite, podignuti kvalitetu usluga, ali i  za četiri posto smanjiti upućivanje pacijenata u bolnicu. Ordinacije će biti opremljene digitalnom i terapeutskom opremom, gdje će liječnici moći utvrditi dijagnoze pa neće biti ni potreban odlazak u bolnicu te stvarati liste čekanja.

  Zahvaljujući Karlovačkoj županiji na podršci tijekom provođenja ovog projekta, ravnateljica Doma zdravlja Tatjana  Tudić Šterk je najavila da će do Nove godine stići i nova oprema.

  -Nabavit ćemo dva ultrazvučna aparata; jedan za štitnjaču i abdomen i drugi za gustoću kostiju, vrijednih 310 tisuća kuna. Pored toga u naših 11 ordinacija koje se nalaze na različitim lokacijama u Krnjaku, Šišljaviću, Rečici, Mahićnu bit će nabavljeno još dosta medicinske opreme i uređaja; tlakomjera, stetoskopa, holtera, spirometara, pokretnih ležajeva za pacijente, pedijatrijske setove i još neke druge koji nisu već duže vremena zanavljani.

  Svi kojima će ubuduće trebati neka od medicinskih usluga Doma zdravlja,  dolazit će  u ljepši, uređeniji  i pristupačniji prostor. Uočljiva je i novina na samom ulasku u zgradu gdje će umjesto stare porte biti  uređen  prostor za info kutak.

  -Spremni smo u taj prostor ugraditi sve što se danas nudi na području digitalne tehnologije, što normalno zahtjeva dodatno vrijeme i sredstva. Za početak najavljujem postavljanje taktilne mape za slabovidne osobe, a planiramo i neku vrstu info kioska gdje bi pacijenti putem touch screena, posebice mlađa populacija, i na taj način dobiti podatke. Također putem projekta bit će postavljen i monitor na kojem bi se „vrtile“ sve naše usluge kao i onih ustanva koje su suvlasnici prostora zgrade na Dubovcu.

  Inače, u zgradi Doma zdravlja na Dubovcu smještena je Uprava ustanove, tri ordinacije obiteljske medicine, ginekološke ordinacije, po jedna pedijatrijska i ordinacija dentalne medicine, patronaža i sanitetski prijevoz. Samo u zgradi na Dubovcu uređeno je preko tisuću kvadratnih metara prostora.