Želi se ubrzati rješavanje imovinskopravnih odnosa, jer u godinu dana treba riješiti oko 7.500 čestica

„Lex poplava“ – radi ubrzanja Projekt zaštite od poplava sliva Kupe postaje Zakon

VIŠE IZ RUBRIKE

  Do kraja ove godine na snazi bi trebao biti Zakon o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, najavio je danas u Karlovcu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Razlog zbog kojeg Projekt zaštite od poplava dobiva svoj zakon, odnosno lex specialis je ubrzavanje rješavanja imovinskopravnih odnosa, a time i realizaciju samog projekta.

  Ovaj Prijedlog Zakona ušao je danas u javnu raspravu. Ono što očekujemo da silno ubrzamo procedure koje bi standardno oduzele slijedećih nekoliko godina u kontekstu izvlaštenja nekih 14.700 katastarskih čestica koje su preostale. Riječ je o zaštiti obrane od poplava koja bi trebala konačno razriješiti i osloboditi svih tih događanja i nemilih scena 23.800 naših stanovnika. Riječ je o projektu vrijednom oko 900 milijuna kuna, riječ je o trajnom rješenju zaštite od poplava Karlovačke županije, Sisačko-moslavačke županije i manjim dijelom Zagrebačke županije. U tom kontekstu činjenica da smo išli u poseban zakonski okvir, iz naše perspektive,  kako bi se to omogućilo, je i više nego opravdana. Očekujem pomoć Hrvatskih voda s jedne strane, ali isti tako i triju županija, a isto tako i koordinacija po pitanju djelovanja na terenu. Ta koordinacija je i do sada bila jako dobra na drugim projektima, međutim ono što nas čeka u narednih godinu dana zahtjeva da bude na najvišoj mogućoj razini, poručio je ministar Ćorić.

  Donošenje Zakona pozdravio je župan Damir Jelić, koji je kao i predstavnici Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iskazao spremnost na suradnju.

  Gospodine ministre želio bih zahvaliti Vama kao predstavniku Vlade na ovom Zakonu, jer on je spas za nas. Najtoplije se nadam da će ovo biti jedna poruka nade građanima koji čeznu za tom nadom. Ovo je ujedno i poruka svima koji djeluju u sektoru politike da kad se otvori srce da svašta može, rekao je između stalog Jelić.

  Pomoćnica ministra Elizabeta Kos govorila je tehničkim pojedinostima Projekta, kao i što je do sada napravljeno.

  U tehničkim karakteristikama to znači izgradnju 111 kilometara novih nasipa, rekonstrukciju 38 kilometara postojećih nasipa, izgradnju sustava odvodnje 26 kilometara, to su četiri ustave, prokopi, šest crpnih stanica. To je sustav koji će u ove tri županije svesti štete u poplavnih događajima stogodišnjih poplavnih voda za 93 posto, odnosno 85 posto šteta, rekla je Kos.

  Izrađena je Studija utjecaja na okoliš i pokrenut je postupak procjene utjecaja zahvata za karlovačko područje. Ishođeno je šest lokacijskih dozvola, dvije građevinske i do sad je riješeno skoro 300 katastarskih čestica od ukupno 15.000. Da bi se za realizaciju ovog projekta mogla povući sredstva iz Operativnog fonda Konkurentnost i kohezija, do 2019. godine mora biti riješena polovica od ukupnog broja čestica, a projekt mora biti završen do 2023. godine.

  Stoga u narednih godinu dana treba riješiti oko 7.500 katastarskih čestica, ili 20 čestica dnevno, a Zakon bi omogućio ubrzanje procesa izvlaštenja u slučajevima kad nema sporazuma oko otkupa zemljišta. Novac za isplatu obeštećenja, naglasio je Ćorić, je osiguran, a kako je pojasnila Kos sada će umjesto mogućih šest vještaka izvlaštenje rješavati tri, a odluka o izvlaštenju i dalje je u nadležnosti Ureda državne uprave.

  U narednih mjesec dana trajat će javna rasprava o Nacrtu Prijedloga Zakona o Projektu zaštite od poplava sliva rijeke Kupe, ministar se nada da će u saborsku proceduru te da će do kraja godine biti usvojen.