Prvi Karlovački

KUD-a Rečica predstavio našu županiju na 57. Vinkovačkim jesenima

Autor: Ivica Pilaković

22.09.2022

Kultura

KUD Rečica je ovog vikenda ponosno predstavio Karlovačku županiju na 57. Vinkovačkim jesenima koje su se održale od 9. do 18. rujna 2022. godine s temom „Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!“. Manifestacija se nakon dvije godine vratila u svoje nekadašnje okvire i pokazala puni sjaj i bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.

Nakon Svečanosti otvorenja 16. rujna 2022. koja nažalost zbog lošeg vremena nije održana na otvorenom u središtu grada, za vikend je uslijedila velika i svečana završnica 57. Vinkovačkih jeseni sa početkom Državne smotre izvornog Hrvatskog folklora u subotu te Svečanim mimohodom 66 KUD-ova iz cijele Hrvatske i dijaspore te revijom konjskih zaprega i jahača u nedjelju. Na Državnoj smotri bile su zastupljene sve plesne zone: Panonska, Alpska, Dinarska i Jadranska kako bi se dočaralo svo bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

KUD Rečica je u nedjelju 18. rujna 2022. sudjelovao na Svečanom mimohodu sudionika 57. Vinkovačkih Jeseni i Reviji konjskih zaprega i jahača kojeg su duž ulica i trgova Vinkovaca pratili brojni stanovnici Vinkovaca i okolice, njihovi gosti i zaljubljenici u hrvatsku tradicijsku kulturu.

Nakon Svečanog mimohoda uslijedili su nastupi folklornih društava gdje je KUD Rečica imao priliku na središnjoj pozornici predstaviti dio naših rečičkih plesova i pjesama – Ševa pjeva, Kurizajla, Žito žela, Rečički drmeš te Đikalicu uz samice, te raskošnom narodnom nošnjom, raspjevanošću i tamburicama zajedno sa ostalim folklornim društvima uveličati ovu krasnu manifestaciju koja je od velikog značaja za očuvanje hrvatske tradicijske kulture i izvornog kulturno-umjetničkog narodnog stvaralaštva.

Nastup na ovakvoj manifestaciji od državnog značaja, uvertira je za cjelogodišnju proslavu 100. obljetnice djelovanja ovog društva koja se obilježava iduće 2023. godine.