Distributer toplinske energije u Karlovcu kočničar energetske obnove?

Kroz deset godina u energetsku obnovu na području županije uloženo 350 milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dani energetske učinkovitosti održavaju se danas i sutra u Poslovnom parku Logorište u organizaciji Centra za dizajn Promo 21. Ovo je prva ovakva manifestacija, a cilj je na jednom mjestu predstaviti mogućnosti za uključivanje u projekte energetske učinkovitosti.

  U organizaciju je uključeno i nekoliko partnera, a jedan od njih je i Karlovačka županija, a župan Damir Jelić napomenuo je da je na području županije puno uloženo u energetsku obnovu.

  Dani energetske učinkovitosti su hvalevrijedna ideja jer dosta se radi, a pitanje da si se može pronaći trenutak kada se može podvući crta. Ono što je vezano uz Karlovačku županiju može se sažeti u jednoj formuli koja ima dvije varijable, a koje glase ovako; odrađeno je u ovih zadnjih desetak godina pedesetak projekata u vrijednosti 350 milijuna kuna. 

  Grad Karlovac prije više od deset godina je prepoznao značaj ulaganja u energetsku učinkovitost, a i dalje nastavljaju osiguravati poticaje za građane kako je rekla pročelnica za prostorno uređenje Vesna Ribar.

  - S planom proračuna za 2019. godinu od milijun i pol do dva milijuna kuna ćemo osiguravati u proračunu kako bi sufinancirali ugradnju vodomjera, kalorimetara i pomagali našim građanima u sufinanciranju ovojnica na zgradama. U kontinuitetu Grad Karlovac u zadnjih deset godina sigurno je 20 milijuna kuna uložio u energetsku učinkovitost. Upravo zadovoljni građani, što dobivamo povratno informacije su benefit na kojem ćemo i dalje raditi.

  Regionalna energetska agencija – REGEA, značajni je partner u svim projektima energetske obnove na području Karlovačke županije, a pomoćnik ravnatelja Karlo Rajić je istaknuo da je na zadnji poziv Fonda za energetsku učinkovitost prijavljeno 10 projekata iz naše županije vrijednih 52 milijuna kuna. Rajić je dodao da je u izradi i strateški dokument po kojem Karlovačka županija prednjači u Hrvatskoj.

  - Dokaz da Karlovačka županija sustavno promišlja o energetskoj učinkovitosti i općenito o energetici je izrada dugoročnog programa izgradnje, dogradnje i rekonstrukcijevlastitog fonda zgrada. To je strateški dokument koji će uskoro biti usvojen i Karlovačka županija je prva u Hrvatskoj koja će imati jedan takav dokument, kroz kojeg se definira okvirne potrebe kapitalnih ulaganja i optimalnog financiranja.

  Ispred Fonda za energetsku učinkovitost Tomislav Ilić je iznio podatke da je do sada u Hrvatskoj energetski obnovljeno 9.300 obiteljskih kuća, 2.324 višestambene zgrade, 262 zgrade u javnom sektoru i 80 komercijalnih zgrada.

  Podaci pokazuju i da je Karlovačka županija pri dnu ljestvice u Hrvatskoj po projektima energetske obnove. Ilić je rekao da je jedan od kočničara energetske obnove u Karlovcu bio distributer toplinske energije.

  U Karlovcu je jedan od problema bio što je distributer toplinske energije jako često kočio te projekte energetske učinkovitosti. Malo je zgrada, bar na naše pozive i natječaje bilo prijavljeno iz Karlovca.

  Predstavnik Fonda za energetsku učinkovitost također je konstatirao da su najbolja preporuka i promocija energetske obnove zadovoljni korisnici.

  - Najlakše je obnoviti jednu zgradu u ulici pa da onda cijela ulica bude obnovljena. Dok ne vide, ljudi ne vjeruju. Možemo mi pričati, raditi 100 energetskih dana, ali ako susjed ne dođe kod susjede na kavu pa oni popričaju… „Vidite ja još nisam upalio plin, a drugi mjesec je.“ E, onda ona kaže i ja bi to isto!

  Na Danima energetske učinkovitosti sudjeluje više izlagača, a u planu je niz stručnih predavanja i radionica na kojima će biti predstavljena najnovija dostignuća u energetskoj učinkovitosti.