Trener kluba Krešimir Profozić od 1. rujna na plaći je Hrvatskog olimpijskog odbora

Krešimir Profozić: "Nema brige za budućnost karlovačkog mačevanja"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Početkom rujna počela je nova sezona za Mačevalački klub "Karlovac". Ove godine klub je ostvario izuzetno kvalitetne rezultate i sigurno je u vrhu karlovačkog sporta. Nakon devet godina rada klub ima natjecatelje u svim uzrasnim kategorijama. Marljiv i ozbiljan dugogodišnji rad daje rezultate. Klub ima državne reprezentativce u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Sve to postignuto je s trenerom volonterom, koji je tek od 1. rujna ove godine dobio radni odnos, a na plaći je Hrvatskog olimpijskog odbora. Počela su jesenska natjecanja, a članovi kluba već su odradili niz turnira. Treba reći da je karlovački klub među tri najbolja mačevalačka kluba u Hrvatskoj, a u disciplini floret je najbolji. Razgovarali smo s trenerom Krešimirom Profozićem i najboljim karlovačkim mačevaocem Antoniom Gojakom o trenutnoj situaciji u klubu, rezultatima ostvarenim u ovoj godini, te o natjecanjima koja očekuju članove kluba do kraja godine.

  -Sezona nam je počela početkom rujna i već smo odradili niz natjecanja. Bili smo dva put u Bratislavi, jednom u Grazu i na jednom turniru u Zagrebu. Krajem listopada idemo u London na jednotjedne pripreme i nastupit ćemo tamo na dva turnira. Zatim nas očekuju po dva odlaska u Budimpeštu i Beč te turnir u Zagrebu. To je sve do kraja godine, svaki vikend imamo neko natjecanje, bit će dosta naporno, kazao je Profozić.

  Ova godina je izuzetno naporna za Antonia Gojaka, koji gura na dva kolosijeka, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

  -Da, nastupam na turnirima u obje konkurencije. U Grazu sam u seniorskoj konkurenciji bio jedanaesti od četrdeset natjecatelja, a kod juniora bio sam drugi. Velika je razlika između juniorske i seniorske konkurencije. Ja sam još mlad, a neki seniori su od mene stariji pet, šest godina, pa je razlika vidljiva, rekao je Gojak.

  Trener Krešimir Profozić smatra da je u svakom sportu, pa i u mačevanju, najteži prelazak iz juniorske u seniorsku konkurenciju te je to vrlo osjetljivo razdoblje za svakog sportaša. Profozić je istaknuo da ne razmišljaju puno o protivnicima, već polaze od sebe.

  -Mi uvijek polazimo od sebe, znači mislimo o onome što mi moramo napraviti, dakle što nam treba, što nam fali. Obaziremo se na protivnike samo za vrijeme borbe. Nismo zaokupljeni drugima, više radimo na sebi i na svakom turniru gledamo što moramo ispraviti. Mačevanje je vrlo naporan sport, na jednom turniru natjecatelji imaju i više od deset borbi i stvarno treba biti dobro pripremljen,istaknuo je Krešimir Profozić.

  Antonio Gojak učenik je Ekonomsko-turističke škole u Karlovcu i za sada odlično usklađuje školske i sportske obave. Planira upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu.

  -Već sam devet godina u mačevanju, nakon dvije godine treniranja, znao sam da je to pravi sport za mene. Mačevanje je specifičan sport, razvija se cijelo tijelo. Provodim vrijeme u dvorani i na turnirima. Treba puno raditi, da bi se došlo do kvalitetnih rezultata. Moj cilj u sportu je nastup na Olimpijskim igrama i očekujem da će se to dogoditi 2024. godine, kazao je Antonio Gojak.

  Krešimir Profozić pohvalio je Gojaka i rekao je da je svojim radom, zalaganjem i rezultatima zaslužio da se s njim radi ekstra.

  -On je to zaslužio, ne samo rezultatima, već uloženim vremenom u treninge, zalaganjem na natjecanjima, voljom i trudom. To je sve dovelo do još više rada, znoja i volje. S nepunih osamnaest godina Antonio je ove godine najbolji seniorski sportaš u Karlovcu. On je jedini u olimpijskom sportu, koji je nastupio na Europskom prvenstvu i na Svjetskom prvenstvu. Na Svjetskom prvenstvu ostvario je tri pobjede nad protivnicima s tri kontinenta. Njegove mogućnosti su velike, a prostora za napredak ima puno. Antonio je rekao da mu je cilj nastup na Olimpijskim igrama, a ja se nadam, da ćemo se kada tamo dođemo boriti za olimpijsku medalju. Da, cilj su Olimpijske igre, prije svega jer imamo dobru podršku iz Zagreba, od Hrvatskog mačevalačkog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. Gojak je bio predložen od Hrvatskog mačevalačkog saveza da sudjeluje u kampu u Kini. Iz Zagreba dobivamo zaista veliku podršku, nakon devet godina volontiranja, ja sam od 1. rujna na plaći Hrvatskog olimpijskog odbora, što dovoljno govori o karlovačkim sportskim institucijama, koje su mi trebale osigurati radni odnos. Dakle, iz Zagreba stiže plaća za trenera koji s djecom radi u Karlovcu. To je sigurno po prvi put u povijesti sporta u Karlovcu, kazao je trener Krešimir Profozić.

  Mačevalački klub "Karlovac" ima u ovoj godini kadetske, juniorske i seniorske reprezentativce, po tome su najbolji, jer to nema niti jedan drugi klub u Karlovcu.

  -Mogućnosti su velike, prostora za napredak svakog natjecatelja ima, trudimo se, dajemo sve od sebe, ali podrška pod hitno mora biti što veća. Obećanja smo dobili, vidjet ćemo što će se dogoditi. Kod nas u Karlovcu nagrađuju se krive stvari, nagrađuju se gubitaši. Oni koji imaju lošije rezultate dobivaju više termina i više sredstava. Sve je kontra. Neki su klubovi privilegirani, poruka prema klubovima koji imaju puno djece i imaju rezultate nije dobra. Naš rad prepoznali su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski mačevalački savez, a u Karlovcu smo tabu tema,istaknuo je Profozić.

  Antonio Gojak ostvario je u ovoj godini odlične rezultate i u samom je vrhu hrvatskog seniorskog mačevanja.

  -Vrhunac je bio nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Kini. Na državnom prvenstvu osvojio sam treće mjesto u seniorskoj konkurenciji i drugo mjesto kod juniora. Naša juniorska ekipa osvojila je prvo mjesto u državi. Očekuju me dva turnira Svjetskog kupa u Londonu, te još jedan seniorski turnir u Zagrebu, rekao je Gojak.

  Karlovački klub pretežno se bavi disciplinom floret, no natjecatelji su ostvarili zapažene rezultate i u disciplini mač.

  -Floret je glavna i tehnički najzahtjevnija disciplina i mi se bavimo pretežno floretom. Mač ne treniramo, ali nastupamo na nekim natjecanjima. Floret je u mačevanju kraljevska disciplina, istaknuo je Profozić.

  Mačevalački klub "Karlovac" uz Antonia Gojaka, ima još dvoje državnih reprezentativaca, a to su Antun Mravunac i Lara Fabac.

  -Antonio Gojak reprezentativac je u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, Antun Mravunac u juniorskoj konkurenciji i Lara Fabac u kadetskoj konkurenciji. Mi smo jedini karlovački klub, koji je na državnom prvenstvu osvojio medalje u svim dobnim uzrastima, do deset, do dvanaest, do četrnaest, do sedamnaest i do dvadeset godina te kod seniora. Nema brige za budućnost karlovačkog mačevanja,kazao je Krešimir Profozić.