U Dalmaciji na opožarenim područjima bit će posađeno više od 30 tisuća sadnica

Kreće BORANKA - najveća volonterska akcija pošumljavanja u Hrvatskoj

VIŠE IZ RUBRIKE

    Najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije pod nazivom "Boranka" kreće tijekom listopada i studenog. Pokrenuo ju je Savez izviđača Hrvatske uz pomoć Hrvatskih šuma i Gorske služba spašavanja, a u njoj će uz izviđače i učenike te razne druge organizacije poput planinara i sportskih udruga moći sudjelovati i ostali građani Hrvatske.

    -Sadnja će se, u koju se se uključili i karlovački izviđači, odvijati u okolici Splita svake subote tijekom listopada i studenog, odnosno na područjima na kojima je tijekom prošle godine u požarima nestalo više od 30.000 hektara šuma. Stradalo područje potrebno je što prije obnoviti što neće biti lak posao, ali na ogoljeni Mosor vraća se drveće, no ovoga puta neće biti posađen kontroverzni alepski bor, rekao je nam je poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer. Osigurali smo oko 30 tisuća sadnica, o kojima je odlučila struka, pa će tako na opožarenom području biti posađen hrast medunac, crni i primorski bor, čempresi, pinija i slične sorte, ovisno o samom lokalitetu.

    U rujnu kreće velika medijska kampanja i edukacije u školama koja je osmišljena u suradnji sa reklamnom agencijom Imago Ogilvy, a s početkom nove školske godine, stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i DUZS-a provodit će edukaciju po školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji s ciljem podizanjem svijesti djece i mladih o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara, objasnio je Špicer.

    U sklopu kampanje koja ima nekoliko elemenata, jedan je i virtualna šuma odnosno "Boranka". Naime, od ostataka izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice, kojih će oko 100.000 biti 14. rujna podijeljeno putem 24Sata građanima. Korištenjem bojica -"Boralica", građani se mogu uključiti u kampanju tako što će sami nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr smjestiti ga u virtualnu šumu. Za svako nacrtano drvce i uz uplaćenu donaciju od 10 kuna, volonteri na terenu će zasaditi pravu sadnicu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica, pa će tako iz spaljenog drveta nastati novi život, ističe Špicer.