Pomoć i održivom upravljanju karlovačkom Zvijezdom

Konferencija na temu upravljanja zaštićenim povijesnim građevinama na području Središnje Europe

VIŠE IZ RUBRIKE

  Konferencija pod nazivom «Diseminacija stečenih znanja na temu upravljanja zaštićenim povijesnim građevinama na području središnje Europe» održava se danas u sklopu projekta BhENEFIT u velikoj gradskoj vijećnici. Na konferenciji se predstavlja plan održivog upravljanja zaštićenim povijesnim područjem središnje Europe koji se sastoji od analiza upravljanja, zakonodavnog okvira i strateških odrednica sedam država članica i to Austrije, Hrvatske, Češke, Slovenije, Slovačke, Italije i Mađarske.

  O samom projektu BhENEFIT više je rekao Predstavnik Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Srećko Vrček koji je jedan od renomiranih stručnjaka iz područja upravljanja zaštićenim povijesnim građevinama koji prisustvuju konferenciji.

  -Projekt BhENEFIT je sufinanciran u sklopu programa Interreg Central Europe, a vrijednost mu iznosi oko dva milijuna eura. U projektu sudjeluje 13 partnera iz sedam europskih zemalja, a cilj projekta je održivo upravljanje zaštićenim povijesnim cjelinama, istaknuo je Vrček. Dodao je kako Hrvatsku na projektu predstavljaju Grad Karlovac i REGEA kao tehnički partner.

  -Grad Karlovac je izabran zbog svoje specifičnosti, njegove Zvijezde koja je zaštićena povijesna cjelina, naglasio je rekavši i kako će se u sklopu projekta razviti strategija te poboljšati sustav upravljanja zaštićenim povijesnim cjelinama. Kazao je i kako su sada negdje na sredini projekta koji ukupno traje tri godine, te kako će do 2019. godine razviti softverske alate koji će pomoći upravljanju zaštićenom povijesnom cjelinom grada Karlovca.

  Gradonačelnik Damir Mandić osvrnuo se na značaj konferencije za grad Karlovac i karlovačku Zvijezdu.

  -Konferencija sama po sebi je u biti mjesto gdje će se dijeliti znanja, razna iskustva vezana uz upravljanje kulturnom baštinom, iskustva koja su se pokazala dobra u zemljama partnerima, poput Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, tako da mi definitivno kao Grad, odnosno naše službe mogu imati koristi od ove konferencije, a ne samo od nje nego od cijelog projekta koji se u konačnici i veže ili naslanja na sve ono što mi zadnjih godina radimo kad je prije svega karlovačka Zvijezda u pitanju, ali generalno naša kulturna baština, izjavio je Mandić. Naglasio je i kako mu se čini ključnim promisliti neke vlastite koncepte i uvjerenja kada je Zvijezda u pitanju jer, kako je istaknuo, uvijek se javlja problem je li materijalno, fizičko obnavljanje prostora poput fasada, ulica i slično garancija da će ti prostori stvarno i oživjeti.

  -Ono što iskustva izvana pokazuju, to nije dovoljno i treba učiniti puno više, smatra Mandić. Naglasio je i kako svi projekti koji su posljednjih godina odrađeni u Karlovcu i Plan upravljanja Zvijezdom koji je donesen na Gradskom vijeću mogu pridonijeti razmjeni iskustva.

  -A ta naša iskustva kada se spoje sa iskustvima iz drugih zemalja, mislim da će nam zaista koristiti, istaknuo je između ostalog Mandić.